Nära semester med både slott och strand

Danmark är svenskens främsta resmål utomlands, och den stora magneten är förstås Köpenhamn. Men med korta avstånd är det lätt att se mer av det lilla landet – följ med till oss till Själland och Fyn. Du hittar länkar för nedladdning av resguiden i botten av artikeln.

Den här guiden handlar om just de delarna av Danmark. (Men inte om Köpenhamn, dit finns en separat resguide, liksom en om Jylland).

Danmark var centrum för vikingarna så för den nyfikne är vikingamuseet i Roskilde ett måste, liksom vikingaborgen Trelleborg på Själland. Många av städerna har rötter tillbaks i medeltiden och flera småstäder har ganska välbevarade stadskärnor fyllda av flerhundraåriga korsvirkeshus.

Slott finns det hur många som helst – på en del kan man dessutom äta gourmetmat och övernatta. Annars är en typisk dansk ”kro” aldrig fel, skriver frilansjournalisten Johan Öberg i inledningen till resguiden.

Är sommaren het lockar garanterat en skön badstrand. Själland och Fyn saknar inte alternativ, på Själlands nordkust finns exempelvis sex mil sandstrand. Och är man där får man så klart inte missa Lousiana, ett av världens bästa moderna konstmuseer.

Å andra sidan – är det något man inte hinner med på första resan hit är det ju ingen katastrof, att åka hit igen kräver vare sig långa flygresor eller obegränsat med tid.

Några av rubrikerna i guiden:

  Resa hit

  Praktiska fakta

  Budgetsemester

  Äta & bo – även på slott & kro

  Slott & museer

  Badstränder

  Nöjesparker & äventyrsbad

  Djurparker

  Småbryggerier

  Fina småstäder – och öar

  Bästa köpen

  Festivaler

  Karen Blixen & HC Andersen

Guiden innehåller även en karta över Själland och Fyn, och många bilder. Skriv ut och ta med på resan!
 

Resguiden till Själland & fyn består av 24 A5-sidor och publicerades i april 2011.

Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

ÄMNEN I ARTIKELN