”Sverige är bäst i världen på poker”

avJonas Blomquist, Minimedia

Tureniec efter EPT-
vinsten: "Nu är vi bäst"

Foto: pokerstarsblog

Michael Tureniec kan pusta ut.

Två och ett halvt år efter den snöpliga andraplatsen i London fick han äntligen vinna en EPT-turnering. Nu berättar han om tiden efter vinsten, vad han ska göra för miljonerna och varför Sverige är världens bästa pokernation.

– Jag är glad och väldigt utmattad, säger 25-åringen till Sportbladet Poker.

Det har gått två dagar sedan Michael Tureniec blev förste svensk att vinna en EPT-turnering i år. Efter en hård kamp heads up med landsmannen Per Linde stod 25-åringen som segrare av EPT Köpenhamn. En vinst som var efterlängtat. I oktober 2008 kom han på en snöplig andraplats i EPT London.

”Jag slarvade”

– I London var jag glad att jag tagit mig så långt, så jag slarvade när vi spelade heads up. Jag kände att jag inte gjort mitt bästa och att det var därför jag förlorade. Den här gången koncentrerade jag mig verkligen på att vinna och lyckades. Det här känns som en revansch, säger han och fortsätter:

– Det har aldrig känts som jag har förtjänat att vinna en turnering så mycket som nu. Jag satt på svåra bord varje dag och fick kämpa mig fram med dåliga kort.

Hur kändes det att spela mot en landsman heads up?

– Både roligt och nervöst. Eftersom vi spelade om så mycket pengar hade jag gärna mött en sämre motståndare. Per är en otroligt duktig pokerspelare och jag rankar honom som en av de absolut bästa på finalbordet.

Förutom din första EPT-titel i main event vann du fyra miljoner kronor. Hur mycket betyder pengarna för dig?

– Självklart betyder det väldigt mycket men att vinna en av de svåraste turneringarna på EPT-touren är nog störst.

2011 har varit svenskarnas år både när det kommer till live och nätpoker. Är Sverige världens bästa pokernation?

– Det tycker jag absolut. Varför vi är bäst? Vintern är lång och brutal och många vill inte gå utanför dörren stora delar av året. Det finns helt enkelt väldigt mycket tid till att spela poker. Det kanske viktigaste är att de flesta av svenskarna som är framgångsrika känner varandra. Det finns två stora grupper, där Pär ingår i de andra. Jag vill inte säga de andras namn men vi stöttar varandra mycket.

Till sist: Vad väntar härnäst?

– Jag har tänkt att spela fler turneringar framöver. Jag ska även ta körkort och köpa mig en fin bil.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker