Gasläcka kan ligga bakom brand i rymningsrum

avTT

Foto: TVN New/AP/TT
Räddningstjänsten utanför anläggningen där flickorna omkom.

En gasläcka i ett värmesystem kan ha orsakat branden i ett rymningsrum i Polen där fem tonåringar omkom.

Invånare i staden Koszalin lägger blommor och tänder ljus utanför anläggningen för att hedra offren.

De femtonåriga tjejerna var klasskamrater och firade en födelsedag genom att spela ett rymningsspel, som går ut på att frivilligt låsas in i ett rum och därefter lösa gåtor för att ta sig ut.

När en brand bröt ut i receptionen kunde inte personalen nå rummet som flickorna befann sig i. Tonåringarna omkom, troligtvis genom att kvävas av den giftiga brandröken, skriver nyhetsbyrån AP på sin sajt. Dessutom skadades en 26-årig man ur personalen.

Åklagare Ryszard Gasiorowski säger till AP att en läcka i ett gasdrivet värmesystem är den troliga orsaken till branden. Brandkåren har tidigare sagt att ett elfel kan vara förklaringen. Den lokala brandkårens chef Leszek Suski säger att det saknades en fungerande evakueringsrutt, och att säkerheten till stora delar negligerats.

Invånare i Koszalin har lagt ut blommor och tänt ljus utanför byggnaden, skriver AP. Skolan som flickorna gick på ger krisstöd till elever och lärare, och en kyrka i staden har samlat de sörjande i en mässa på lördagsmorgonen.

Polens inrikesminister Mariusz Blaszczak har beordrat en genomgång av landets uppemot 1 000 anläggningar med rymningsrum.

Den populära aktiviteten, som ofta kallas escape room, finns även i Sverige.