Mejla

Robert Laul

Laul: Låt den inte dö, AIK

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ge oss en fortsatt guldstrid – i dag är vi alla Gnagare

KÄRA AIK:ARE:

LÅT DEN INTE DÖ.

Jag pratar förstås om guldstriden. Vi hade en gång en guldstrid som kändes unik, där sex lag jagade varandra och guldet i ett galet race.

Mer underhållande blir inte fotboll än när varje spark betyder något, varje eget mål är ett måste, alla misstag en katastrof relativt sett.

Sedan föll de bort, en efter en.

Först Malmö FF mot Häcken.

Sedan Djurgården i derbyna.

Elfsborg åkte till Örebro utan mittfält.

Och AIK, ja de torskade ju derbyt mot Bajen och är borta om de inte vinner mot Malmö FF i kväll.

AIK MÅSTE vinna mot MFF i dag, -annars är det kört om Kamratföreningarna sam-tidigt gör vad de ska.

Att IFK Göteborg vinner mot Halmstad tar jag för givet, att IFK Norrköping piskar Häcken fick jag bekräftat redan i går, varsågoda, lägg era insatser om ni tror på det.

Det är alltså AIK:s ansvar att se till så vi har en guldstrid värd namnet, därför kan jag som objektiv betraktare säga: I dag är jag svartgul.

Ge oss en fortsatt guldstrid.

I dag är vi alla Gnagare.

Jag vet att att många inte kommer förstå det här, jag har pratat med klubb-ledare som vill kasta ut AIK ur allsvenskan, som menar att den klubben är styrd av gangsters men allvarligt: Hur tråkig hade inte allsvenskan varit utan AIK?

Vad händer med guldstriden om också AIK faller bort?

Det dör ju en del, så är det.

Påklistrat trams

Senaste dagarna har vi diskuterat fotbolls-våldet, och jag är helt övertygad, precis som AIK:s ordförande Johan Segui en gång sa; Det största problemet är hatkulturen. Även de vettiga supportrarna måste göra upp med hatkulturen. Det finns inga problem när Blåvitt möter Halmstad eller när Djurgården möter Kalmar men när Blåvitt möter Djurgården, då kan det smälla.

Alla vill ha en rivalitet men rivaliteten finns där ändå, hatet är konstruerat.

Den enda match jag kan köpa att det finns hat kring är när AIK och IFK Göteborg möts, det är symbolerna för våra två största städers största lag, där måste vi accep-tera att det finns en antagonism som inte alltid går att kontrollera även om det vore önskvärt att rivaliteten tog sig andra former.

Men att det ska vara stök runt Stockholmsderbyn är ju bara löjligt, lagen verkar i samma stad, delar arena, är beroende av varandra, har samarbeten, spelarna är polare, det är ett påklistrat trams, underblåst av firmor och deras nyttiga idioter i sociala medier med AIK-Twittermaffian i spetsen.

Dramatik du inte kan köpa

När det hetsas på tunnelbanor och vanligt folk kommer i kläm så förstör fansen bara för sig själva vad gäller bilden av hur supportrar ska uppfattas, allt gott fansen också gör kommer i skymundan.

Med det sagt, för allsvenskans bästa, för att vi ska få en guldstrid som lever ändå in i kaklet får vi knyta våra nävar för Gnaget i kväll, jag förstår att det gör ont på sina håll men det är för allsvenskans bästa, för att guldstriden inte ska bli en tvekamp som endast engagerar de närmast sörjande.

Jag utvecklade de här tankegångarna för farsan, han är en inbiten Blåvitt-supporter, och farsan reagerade precis som många andra säkert gör:  

– E du inte riktig eller?

Kanske inte men jag försöker se det ett steg längre, jag vill att det här ska leva i så många städer som som möjligt hela vägen i mål.

Oavsett: Vilken jävla söndag vi har framför oss:

AIK–Malmö FF.

IFK Norrköping–BK Häcken.

IFK Göteborg–Halmstads BK.

Det är en dramatik du inte kan köpa för pengar, som du inte får i många andra ligor i världen, det är vad idrott handlar om.

GULDKOLLEN

AIK

LÄGET I LAGET

Det ljusnar. Fredrik Brustad och Mohamed Bangura har varit förkylda under veckan och isolerade från laget. Under lördagen var de friska nog att vara med på den matchföreberedande träningen och är med i truppen mot Malmö FF.

Kenny Pavey och Ebenezer Ofori (avstängda) Jos Hooiveld (skadad) saknas i AIK.

De riskerar stängas av vid en varning till.

Haukur Hauksson, Kenny Pavey (redan avstängd för ett rött kort i derbyt), Noah Sonko Sundberg, Patric Carlgren och Nils-Eric Johansson.

RESTERANDE MATCHER

I dag: Malmö FF (h), 18/10 Halmstad (b), 26/10 IFK Göteborg (h), 31/10 Örebro (b).

CITATET

”Hur vi ska stoppa Malmö FF? Det är väl bara att göra som Real Madrid.” Andreas Alm inför dagens match mot Malmö FF.

SNACKISEN

AIK måste vinna mot Malmö FF för att hänga på i guldjakten. Ett MFF som Andreas Alms manskap inte har lyckats besegra skåningarna på de fem senaste försöken. Senaste segern kom hösten 2012.

För ett par veckor sedan berättade Markus Rosenberg i Kvällsposten att han inte var särskilt imponerad av AIK. MFF-stjärnan menade att stockholmarna mest maskade när de var nere i Skåne.

– Det är en seger för oss om han känner frustration. Jag har aldrig talat illa om – exempelvis – Gefle, för att de skulle spela ”tråkig fotboll”. Det handlar om att prestera med sitt lag.

IFK Norrköping

Läget i laget

Nicklas Bärkroth lämnade fredagens träning med känning i låret. Han tränade inte med laget i går. Inte heller Christoffer Nyman fanns med vid träningen. Frågan är om de kan spela mot Häcken i dag.

De riskerar stängas av vid en varning till.

Emir Kujovic, Daniel Sjölund, Linus Wahlqvist, Nicklas Bärkroth, Andreas Hadenius, Christoffer

Nyman, Arnor Ingvi Traustason.

RESTERANDE MATCHER

I dag BK Häcken (h), 19/10 Elfsborg (b), 25/10 Halmstads BK (h)

31/10 Malmö FF (b).

Citatet

– Nu när det är så nära så kittlar det lite i en”. Bärkroth om guldstriden.

Snackisen

S Det har inte funnits något som har stört truppen, det har både tränaren Janne Andersson och Nicklas Bärkroth berättat för Sportbladet. Fram till igår. Med tanke på att varken Bärkroth eller Nyman tränade med laget så finns det nog en viss oro kring deras medverkan i Häcken – en viktig match i jakten på guldet.

IFK Göteborg

Läget i laget

Mikael Boman har sju stift vid vänster öga och spelar med specialskydd. Sören Rieks har vilat sin höft i veckan, men förväntas spela från start. Annars kliver Sebastian Eriksson in.

Riku Riski däremot är inte klar för spel förrän kanske mot Djurgården för en liten bristning i vaden.

De riskerar stängas av vid en varning till. Sebastian Eriksson, Haitam Aleesami, Gustav Engvall, Tom Pettersson, Riki Riski.

RESTERANDE MATCHER

I dag: Halmstad (h), 19/10 Djurgården (b), 26/10 AIK (b), 31/10 Kalmar (h).

Citatet

– Han får gärna heja på dom, men han är från Göteborg och vi vet nog vilka han håller på innerst inne...

Sebastian Eriksson om Robert Lauls krönika om att AIK ska vinna i dag för guldstridens skull.

Snackisen

Fansen som visade sitt stöd och främst sin lojalitet mot tränaren Jörgen Lennartsson. Hundratals fans på Kamratgårdens slänt i går. Ett stort gäng supportrar med hejaklacks­ledare i spetsen kom i samlad trupp och sjöng för Jörgen Lennartsson som lite generat tog emot sången, men menade att spelarna borde hyllats inte han själv. Syftet med att hylla Lennartsson var för att han visat fansen sin uppskattning.

– Det var ett trevligt initiativ. Så det uppskattades mycket. Samtidigt tycker jag att spelarna ska hyllas, säger Jörgen Lennartsson.

Sammanställt av Per Bohman, Fredrik Jönsson, Petra Thorén.

Publicerad: