Mejla

Jan-Olov Andersson

Kärlekssagan mellan Ooms och Thåström gick som en röd tråd

Publicerad:
Uppdaterad:

En stark historia om att kämpa för det man vill ha

Lite konst, men inga konstigheter. Och inga bråk.

Amanda Ooms ”Stjärnorna på slottet”-avsnitt blev till ett bra porträtt av en begåvad och målmedveten mångsysslare. Och genom hela programmet fanns kärlekssagan mellan henne och Joakim Thåström som en röd tråd.

Amanda Ooms berättar för de andra stjärnorna på slottet om sin mammas tragiska bortgång. Hon tog sitt liv när Amanda var tolv år gammal. ”Hon hade samlat mediciner under väldigt lång tid”, säger Ooms i programmet.
Amanda Ooms berättar för de andra stjärnorna på slottet om sin mammas tragiska bortgång. Hon tog sitt liv när Amanda var tolv år gammal. ”Hon hade samlat mediciner under väldigt lång tid”, säger Ooms i programmet.

Jag har följt Amanda Ooms karriär ända sedan genombrottet i slutet av 1980-talet, träffat henne många gånger, alltid gillat henne både som person och skådespelerska, men på senare år även uppskattat henne som konstnär. Så mycket, att jag efter en utställning i Göteborg köpte en fyra meter bred tavla av henne som sedan några år pryder en vägg i vardagsrummet.

Många tycker den är häftig. Somliga tycker den är helt galen.

Amanda Ooms väcker de känslorna.

Har hört avundsjuka kollegor klaga på att hon mest slagit sig fram på grund av sitt utseende.

Har också på plats på Cannes-festivalen sett och hört Amanda – då ung och helt okänd – hålla låda på en filmfest så att till sist trängdes ett tjugotal personer, bland dem regissörerna Jim Jarmusch och Wim Wenders, alla som trollbundna av henne.

När Amanda berättade i tv, fanns både historier om hur hennes skönhet tidigt hade öppnat dörrar för henne och Cannes-festivalen med där.

Dagens aktivitet – att måla självporträtt – kändes, med tanke på att Amanda även är konstnär, mer angeläget än mycket annat som Stjärnorna på slottet har fått sysselsätta sig med.

Som helhet blev hennes avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” kanske ännu mer än vanligt, men utan att det på något sätt blev tråkigt, som en lång monolog där hon berättade om sitt liv och sin karriär.

De andra Stjärnorna på slottet satt fascinerat tysta och lyssnade. Blott Stefan Sauk avbröt, men det var för att Amandas gripande berättelse om sin mamma och hennes självmord, av personliga skäl väckte extra starka känslor hos just honom.

Och glöm det där att Amanda Ooms skulle ha surfat sig till framgång med hjälp av sitt utseende.

Hennes berättelse är en stark historia om hur målmedvetet man måste kämpa för att få det man vill ha, vare sig det gäller karriär, barn eller kärlek.

Så mycket som hon berättade i tv-programmet, har hon aldrig sagt förr om från-och-till-kärlekshistorien med Sveriges mest hemlighetsfulla rockstjärna Joakim Thåström.

Deras romans löpte som en ganska underbar röd tråd genom hela programmet.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE