Snorkla dig genom Sydostasien

Publicerad:
Här har vi listat de bästa dykupplevelserna i Sydostasien.
Foto: THINKSTOCK
Här har vi listat de bästa dykupplevelserna i Sydostasien.

Dykning

Vi har dykt och snorklat genom Sydostasien, från den världsberömda indonesiska ögruppen Raja Ampat i öster till Thailands kronjuvel Richelieu Rock i väster. Här är sju platser du kan sätta på din bucketlist.

När motorn tystnar drar jag på mig våtdräkten och justerar dykmasken. Instruktören faller baklänges från relingen och försvinner i ett hav av frasande bubblor. Jag följer efter.

Vi sjunker sakta genom ett oändligt blått universum. Glider in i en värld full av sagoväsen. Det är som att bada i ett fullproppat akvarium, så mycket fisk finns det.

Sipadan är en sällsynt paradisö i Malaysia med tjocka skärvor vit sand, svagt lutande kokospalmer och det klaraste vatten som går att uppbringa. En plats där havet fortfarande lever.

Fiskar i alla färger och former

Ovanför oss simmar så många barracudor att de lyckas blockera ljuset från solen. Turkosa sjöhästar med röda prickar kikar ut ur koraller. Drakfiskar fladdrar som fjärilar. Tre sköldpaddor svävar över den frasiga revkanten. Lite längre bort upptäcker vi fyra till.

Vad du än vill se under ytan, så finns det här. 3 000 olika fiskararter i alla färger, former och storlekar. 13 olika sorters delfiner, valar och harmlösa hajar. 300 sorters friska koraller. Dessutom fyra av världens sju arter av havssköldpaddor.

Båten ser ut att sväva när vi fortsätter till norra sidan av Sipadan. Jag ligger längst fram, blickar ut och andas in. Drar en hand genom de varma vågorna och spanar ner på blomstermattor som blänker i lila och eldrött.

Havet andas och pulserar

Andra dyket. Vi försvinner ner i ett mjukt dis av spretande solstrålar. Korallerna är så täta att de tycks bestå av en enda växt som täcker den stupande klippsidan. Långt bort hörs en avlägsen ljudmatta. Det sprakar och knastrar.

Vi glider över undervattenssängar där bläckfiskar gömmer sig bland växtmassorna. Följer håligheter där ilskna muränor sticker ut huvudet och väser. En blåsfisk fyller upp sig till en taggig ballong och snart är vi instängda i en tunnel av blixtsnabba tonfiskar som dundrar förbi i vad som känns som 200 kilometer i timmen.

Havet andas, pulserar. Min själ får ro. Jag mediterar i takt med det sprakande bruset. Njuter av stillheten och de fladdrande fenorna.

Vi blir kvar runt Sipadan i flera timmar och dyker längs väggar av välmående koraller. Plötsligt gnistrar en skugga till i periferin. Instruktören pekar rakt ut i ingenstans. Jag kisar och andas. Adrenalinet börjar pumpa. Fem gigantiska djävulsrockor bryter sig ut ur mörkret och simmar rakt mot oss. De är stora, men ofarliga. De gapar så stort att man kan se rakt ner i magsäcken på dem. Ett par minuter senare är de borta.

Foto: Stuart Westmorland/Colourbox

Det är svårt att känna sig besviken

På Sipadan jobbar några av Malaysias främsta miljöhjältar, som kämpar för att bevara havets flora och fauna. Ön är obebodd sedan 2002 – det marina livet måste skyddas. Däremot är det enkelt och billigt att slå läger på grannön Mabul, som har bungalower på stranden från 225 kronor per natt. Där vecklar vi ut våra vinterstela kroppar på en brygga som ligger och guppar i havet.

Någonstans här, i en sparsmakad men ren hydda, tar en vecka av total eufori vid. Vi vaknar till ljudet av apor som rasslar på taket. Går tre meter från sängen till vattenbrynet. Luften dallrar strax över det behagliga 30-gradersstrecket och vattnet är nästan lika varmt.

Det är svårt att känna sig besviken över någonting. Landskapet är så resebroschyrvackert att det känns overkligt och dagarna passerar långsamt utan att vi gör så mycket annat än badar. Man kan ligga i och snorkla i flera timmar vid husrevet utan att bli uttråkad.

Sover tio timmar om dygnet

Vi flyter på rygg, fascineras av jättesköldpaddornas buckliga skal och simmar med kiwigröna fiskar som är så upptagna med att äta att de knappt bryr sig om vår existens. Vi tittar på varaner, pratar med grannar och kelar med katter, som tycks fylla sina dagar med ungefär lika mycket substans som vi. Varje dag går båtar ut till Sipadan för den som vill.

Sover gör vi också – hela tio timmar om dygnet. Det lär finnas en bar någonstans i närheten, men att gå dit känns lika främmande som att bada i pool. Det vi kommit hit för finns ju överallt – från morgonpromenaderna i vattenbrynet, båtturerna och dyk- och snorklingsutflykterna till den dagliga simturen i solnedgången. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA