Mejla

Robert Laul

Laul: Eldandet har blivit ett Stockholmsproblem

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE

Det blev ett nytt Stockholmsderby där de sportsliga förutsättningarna påverkades av uppskjuten avspark och förlängd pausvila efter bengalbränning, samt uppgifter om personskador bland publiken.

Däremellan ett sjövilt 2-2-derby med chanser i alla riktningar, där Hammarby kan vara nöjda med poängen medan guldjagande Djurgården hamnar allt längre bakom absoluta toppen.

För långt bakom, och med för många lag framför, är jag rädd.

  Så bra var klackarna i Stockholmsderbyt

"Stockholmsderbyn måste vara de enda matcher i världen som pågår tre gånger 45 minuter: En första halvlek, en andra halvlek och en tredje som går upp i rök".

Så sammanfattade Sportbladet-läsaren Linus derbyt på Tele 2 Arena inför drygt 27 0000 åskådare.

Det är bara att instämma i beskrivningen.

Nästan 20 minuter efter att matchen skulle ha börjat skickades spelarna ut för att värma upp en andra gång.

Avsparken blev till slut 22 minuter försenad sedan rök från klackarnas bengaler fyllt arenan och arrangören tagit beslutet att tvingas skjuta fram matchstart.

Då hade IFK Norrköping redan gjort 1-0 hemma mot Helsingborg och satt ytterligare press på Djurgården i toppstriden, även om detta knappast var något spelarna var medvetna om (”Peking” vann till slut med 3-2).

Negativt för rytmen

De uppskjutna avsparkarna och de förlängda pausvilorna har under säsongen kommit att bli ett Stockholmsproblem. Jag åker runt på allsvenska arenor varje vecka och ute i landet eldas dels betydligt mindre, dels stannar röken inte kvar på samma sätt på mer öppna byggen.

Spelare och tränare har i omgångar vittnat om att avbrotten påverkar spelets förutsättningar, lika för båda lagen visserligen men negativt för rytmen och intensiteten.

Inför dagens derby intervjuades regeringens nationella samordnare i Sportbladet där hon efterlyste en lösningsorienterad diskussion om legala alternativ:

– Många klubbar pratar om lagliga pyrotekniska effekter men den diskussionen slutar väldigt snabbt: ”Vi vill använda ikaros, signalbloss, och får vi inte det är vi inte intresserade” får vi höra, sa Agneta Blom.

Så länge derbyna fyller arenorna finns det ingen anledning för klubbarna att agera vare sig åt ena eller andra hållet kanske de resonerar, vad vet jag. Det är i alla fall tyst från Stockholmsklubbarnas företrädare i de här frågorna. Den här gången rapporteras det också om personskador på upp till tio personer i publiken, enligt SVT.

Match blev det till slut, efter en kvart bröts den tillfälligt, nu handlade det om vätska som ska ha kastats på assisterande domaren från en Djurgårdssektion. Uppehållet blev sex minuter långt.

Så långt hade Bajen varit det bästa laget.

Djurgården vill väldigt gärna hitta inspel och forwardslöpningar mellan motståndarens vänsterinnerback och vänsterback men Hammarby sjönk lågt, Philip Haglund täckte yta föredömligt, och när Djurgårdens istället försökte vända spelet stängde Johan Persson den vägen vilket gav viktiga bollvinster.

– Vi tappade tålamodet och gav bort för mycket omställningslägen, menade Djurgårdens tränare Pelle Olsson.

Bajens snabba, raka uppspel skar rakt igenom Olssons utspridda 4-4-2, och längst fram fanns tre rörliga spelare som hämtade in dem: Törsteinbö, Imad Khalili och Jakob Orlov.

”Tydlig uppryckning”

Det tidiga och matchbildpåverkande ledningsmålet var möjligen slumpartat sett till att Orlovs passning studsade fram till Torsteinbö via Omar Colleys ben men hur det snabba anfallet startade var ingen slump: Bollvinst, uppspel, Orlov och Khalili spelbara i mellanrummet, Torsteinbö i djupled.

Andra halvlek (som försenades med en kvart sedan det tänts nya bengaler i Djurgårdsklacken) skulle visa att Hammarbys fina 45 minuter också handlade om att Djurgården låtit de vara så bra.

– Det var en tydlig uppryckning från deras sida att sätta press på våra mittbackar och balansspelare. Då fick vi tryck mot oss hela tiden. Jag är tacksam att vi tar poäng mot Djurgården, ett av topplagen i Sverige och vi har tagit fyra poäng av dem, sa Bajen-tränaren Nanne Bergstrand.

Den poängen kan Bajen även tacka Djurgårdens målvakt Kenneth Höie för som svarade för en rejäl tavla på Erik Israelssons distansskott.

Djurgården ”vann” bollinnehavet och avslutsstatistiken men tvingades ändå jaga större delen av matchen, mycket beroende på det stillastående agerandet i första halvlek.

– Då var vi inte tillräckligt aggressiva, det är svårt att vara det med ett stillastående anfallsspel. Vi har blivit det tidigare också och behöver hitta en lösning, sa Pelle Olsson.

Tiden att finna lösningen den här säsongen har nog runnit ut.

Kvitteringsnickaren Nyasha Mushekwis framtid i föreningen är osäker, han missar matchen mot Halmstad på lördag, och efter Blåvitts, AIK:s, Elfsborgs och "Pekings" segrar har Djurgården fem lag framför sig och är sju poäng från absoluta toppen.

Det är väldigt mycket att hämta in på de nio omgångar som återstår.

  Så bra var klackarna i Stockholmsderbyt

avRobert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM