19-åring erkänner mordet på Ida, 21

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Häktades i dag för joggingmordet i Upplands Väsby

1 av 6

En 19-årig man häktades i dag för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby.

När polisen tog in honom till förhör erkände han direkt.

Polisen kom mannen på spåret genom ett tips i går – och kunde knyta honom till brottet genom en dna-träff.

I över en månad har polisen jagat den som mördade Ida Johansson, 21. Hon var ute och joggade i Upplands Väsby den 5 augusti och hittades död vid löpspåret några timmar senare.

På torsdagskvällen greps en 19-årig man misstänkt för dådet. Genombrottet i utredningen avslöjades av Aftonbladet på fredagsförmiddagen.

Polisen kom mannen, som stod på tur att topsas, på spåren efter ett tips från allmänheten.

– Tipset gällde en man i 20-årsåldern som skulle ha befunnit sig i det här löpspåret vid den aktuella tiden, säger spaningsledaren Stefan Edin.

Fattade misstankar

En patrull skickades hem till 19-åringen och ett första förhör hölls. Dessutom topsades mannen för att man skulle kunna jämföra hans dna med de spår som säkrats på brottsplatsen.

– Polispatrullen känner en misstanke när de förhör honom så topsningen skickas till NFC. Under tiden bedrivs det spaning mot personen så att vi vet var han är och vad han gör, säger Stefan Edin.

Dna-provet behandlades i expressfart av NFC, Nationellt forensiskt centrum, och vid 19-tiden i går kväll kom svaret: Polisen hade hittat rätt man.

Klockan 19.20 beslutade åklagaren att mannen skulle anhållas i sin frånvaro och en kvart senare var gripandet ett faktum.

– Gripandet gick helt odramatiskt till, säger Stefan Edin.

Vid 22-tiden i går kväll hölls ett första förhör där 19-åringen omgående erkände att han mördat Ida Johansson.

Dolde sitt ansikte

Samtidigt som polisen vid lunchtid på fredagen höll presskonferens om genombrottet hölls häktningsförhandlingar mot mannen i Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm.

Häktningsförhandlingen inleddes 40 minuter efter utsatt tid och 19-åringen bar häktets gråa t-shirt och hade häktets gula filt över huvudet för att dölja sitt ansikte. När åklagaren Robert Näppi redogjorde för misstankarna tittade 19-åringen ner i bordet.

Mannens advokat medgav under den del av förhandlingen som var offentlig att det fanns sannolika skäl för misstanke om mord.

Efter 30 minuters överläggningar meddelade rätten att 19-åringen häktas misstänkt för mord. Rätten beslutade också att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad P7:a.

”Har löst det här”

Åklagaren Robert Näppi berömmer polisens arbete som lett fram till gripandet. Under loppet av en dryg månad har polisen hållit 850 förhör och cirka 800 personer har topsats. Enligt spaningsledningen har så många topsningar aldrig tidigare genomförts under så kort tid i en svensk mordutredning.

– Det här arbetet har krävt tålamod. Den här profileringen, topsningen, har inte skett på chans utan det är med ett systematiserat arbete utifrån prioriteringar och profilgrupper som man har löst det här, säger Robert Näppi.

För att prioritera topsningarna ställde polisen upp ett antal kriterier. Det handlade främst om att topsa män som kände brottsoffret samt geografisk närhet, och dessutom topsades män i området som dömts för sexualbrott.

19-åringen som nu erkänt är enligt brottsregisterutdraget som inkommit till tingsrätten sedan tidigare ostraffad.

Det finns inget som tyder på att den misstänkte mannen hade någon relation till Ida Johansson, enligt polisen.

Publicerad: