Vi fick igenom nästan hela vår klimatpolitik

Centern: Det är en stor seger – och vi tog vårt ansvar med Januariavtalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Hamid Ershad Sarabi, GETTY (Montage)
Centerpartiet fick igenom en sällan skådad liberal reformagenda. Det är vi stolta över, skriver Rickard Nordin.

DEBATT. Sverige har till slut fått en regering. Den var förstås helt nödvändig att få på plats, efter över fyra månader av talmansrundor, sonderingar och förhandlingar. Väljarna förväntar sig att politikerna hanterar valresultatet och fick vänta alldeles för länge på en regering.

Centerpartiet ville i första hand se en alliansregering, men på grund av valresultatet och andra partiers ovilja att röra sig från sina fastlåsta positioner var det inte möjligt.

Vi valde då att ta vårt ansvar, kavlade upp ärmarna, bidrog till att få en regering på plats, samtidigt som vi höll SD helt borta från inflytande och fick igenom en sällan skådad liberal reformagenda. Det är vi stolta över.

Något vi är särskilt stolta över bland de 73 liberala förslag som vi förhandlat fram är reformerna för att trycka tillbaka klimathotet. Januariavtalet, som överenskommelsen med regeringen har kommit att kallas, är fullspäckad av smarta och effektiva åtgärder för att få ned utsläppen och ställa om från fossilt till förnybart.

Nästan all liberal och teknikfrämjande klimatpolitik som Centerpartiet drivit under många år blir nu verklighet. Det är en stor seger i sig.

Grön skatteväxling har nästan blivit synonymt med Centerpartiet de senaste åren. Vi har drivit denna reform så fort vi fått chansen. Nu kommer en kraftfull, grön skatteväxling på plats, där skatten höjs på det som förstör miljön, pengar som används för att sänka skatten på jobb och företagande.

Ny, smart, grön teknik som metod för att trycka tillbaka klimathotet har också blivit ett signum för Centerpartiets klimatpolitik genom åren.

Nu ska krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle i flygtanken införas, vilket kommer innebära mindre utsläpp från flyget. Det kommer dessutom snabba på den tekniska utvecklingen i flygbranschen, när marknaden anpassar sig efter de nya reglerna.

Dessutom införs ett investeringsstöd för testanläggningar av miljöteknik som innebär att man avlägsnar koldioxid från atmosfären. Det handlar alltså om minusutsläpp, en teknik som kan vara revolutionerande i kampen för att motverka temperaturhöjningen. Här måste Sverige ligga i framkant och vara ett föredöme. Nu tar vi första steget mot det.

För att klimatarbetet ska vara framgångsrikt måste också privatpersoner vara med på tåget. Utan dem kommer det inte att gå. Klimatpolitiken måste passa in i livspusslet.

Därför har Centerpartiet länge drivit förslag om smarta styrmedel, morötter om man så vill, för att det ska bli lättare och billigare att vara klimatvänlig i sin vardag.

Med Januariavtalet blir det enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller, solvärme eller vindkraft. Ett generöst grönt avdrag, där den som investerar i grön teknik i hemmet får en stor rabatt, blir också verklighet.

Dessutom ska klimatbonusen för personbilar förstärkas och infrastrukturen för fossilfri laddning och tankning byggas ut.

Även företagen kommer få flera anledningar att bli mer klimatvänliga. Det planeras nu för att införa producentansvar för textiler, vilket gör det enklare att lämna in sina kläder för återvinning.

Det införs också ett förbud mot mikroplaster och ett förbud mot onödiga plastartiklar.

Den som röstade på Centerpartiet för att man ville se krafttag mot klimatförändringarna kommer alltså inte att bli besviken.

Januariavtalet är fyllt till bredden med en tillväxtvänlig och teknikoptimistisk klimatpolitik som gynnar jobb och företagande, smarta lösningar som använder marknadens mekanismer för att göra det enklare och mer lönsamt att vara klimatvänlig.
Precis i den anda som Centerpartiet verkat under många år. Vi fortsätter ta ansvar för klimatet.


Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM