Vargjakten återupptas i Dalarna

Jakt. Årets vargjakt hade knappt hunnit blåsas av förrän kontrabeskedet kom: jakten fortsätter i Dalarna, meddelar länsstyrelsen.

Totalt får sex vargar skjutas i Dalarnas län och alla var skjutna - trodde man. Men efter undersökning på plats kunde länsstyrelsen konstatera att den sista vargen i Orsenreviret inte träffats av något dödande skott. Därmed återupptas licensjakten.

Totalt omfattar jakten 25 vargar i fyra revir, varav 24 är fällda.

Och det kan bli ytterligare jakt innan jakttiden går ut den 15 februari. Tilldelningen av vargar bygger på uppgifter från förra året och det tycks ha hänt en del i reviren. Fler vargar kan ha tillkommit. Och det kan leda till ytterligare tilldelning.

– Det kan bli så men det bestämmer landshövdingarna i respektive Värmland och Örebro, säger Fredrik Wilde, besiktningsman för djurskydd och vilt på länsstyrelsen i Värmland, till Nya Wermlandstidningen.

Alla vargar som skjutits under jakten besiktigas av länsstyrelsens representanter. Skytten får behålla vargskinnet, men vargkroppen skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Syftet med obduktionen är att kartlägga vargarnas hälsostatus, ålder och ursprung.

TT