Finaste priset i Bloggsverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Premiär för Sveriges nya bloggpris

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist vill med Stora Bloggpriset premiera och inspirera Sveriges duktiga bloggare.
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist vill med Stora Bloggpriset premiera och inspirera Sveriges duktiga bloggare.

Aftonbladet och Bloggportalen instiftar Stora Bloggpriset.

Sveriges främsta bloggare sköter nomineringarna och folket avgör vinnarna i sju kategorier.

– Genom Stora Bloggpriset vill vi på Aftonbladet främja goda bloggprestationer, säger Aftonbladet.ses chefredaktör, Kalle Jungkvist.

Bloggarna själva kommer att ha ett stort inflytande över Stora Bloggpriset. Aftonbladet har med hjälp av Bloggportalen utsett de 100 mest inflytelserika bloggarna i Sverige. De utvalda bildar en bloggpanel där var och en kommer att nominera minst en kandidat var i sju olika kategorier.

Omröstning på nätet

Därefter kommer de fem mest nominerade bloggarna i varje kategori bli föremål för en omröstning på Storabloggpriset.se.

De sju kategorierna är följande: Mode, Sport & Fritid, Livsstil, Politik & Samhälle, Vardag, Nöje & Kultur och Prylar & Teknik samt det åttonde fristående priset Aftonbladets Hederspris.

Hederspriset kommer att utses exklusivt av Aftonbladets och Aftonbladet.ses chefredaktörer Jan Helin och Kalle Jungkvist.

Vad har ni för kriterier för Hederspriset?

– Som jag tänker kommer priset att tillfalla journalistiskt nyskapande bloggar. Det är den mest spännande utvecklingen i media just nu och både jag och Kalle läser många bloggar. Det ska bli spännade att se hur bloggvärlden mottar vårt pris jämfört med de andra kategorierna, säger Jan Helin.

Har ni redan bestämt er för en vinnare?

– Nej det har vi inte , säger Jan Helin.

Varför behövs det här priset?

– Bloggandet har blivit en folkrörelse som ger enskilda människor ökad makt att påverka sin omvärld. Bloggandet har blivit en av de viktigaste vägarna till inflytande och fördjupad demokrati. Genom Stora Bloggpriset vill vi på Aftonbladet främja goda bloggprestationer, säger Kalle Jungkvist.

”Störst och finast”

– Det kommer att vara störst och finast. Sedan är det också bredast. Våra kategorier spänner mellan sex områden plus hederspriset och det är bloggvärlden själva som bestämmer. Allt annat vore respektlöst mot bloggarna, säger Jan Helin.

Varför är det en bloggpanel och inte folket som nominerar?

– Med Stora Bloggpriset vill vi premiera de bästa bloggarna i Sverige. Inte bara de största. Det är därför vi använder oss av en bloggpanel som i sin tur nominerar bra kandidater. Hade man fått rösta på vem som helst tror vi att det mest gynnat stora och kända bloggprofiler på bekostnad av små bloggare, säger Aftonbladets communitychef Andreas Aspegren.

Från och med i dag kommer bloggpanelen att kunna påbörja sitt mödosamma och ansvarsfulla arbete med att utse kandidaterna.

Prisutdelningen sker på en gala den andra februari.

För mer information gå in på sajten Stora Bloggpriset.

Publicerad: