Tolvanen vill spela för Finland i JVM

Foto: TT/AP
Eeli Tolvanen

avJarkko Päiväniemi

HOCKEY

Finland är på väg att få en superförstärkning till öppningsmatchen mot Juniorkronorna i JVM.

Eeli Tolvanen, 19, vill nämligen spela turneringen – nu är det upp till NHL-klubben Nashville Predators.

Tolvanen gjorde stor succé i A-landslaget förra vintern och slutade trea i OS poängliga.

Det är Eeli Tolvanens agent Tomi Haula som för Ilta-Sanomat bekräftar att talangen vill spela JVM i Kanada.

Tolvanen tillhör Nashville och var nyligen uppkallad till NHL då flera av ”Preds” stjärnor är/var skadade – däribland Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Kyle Turris. Han spelade fyra matcher och noterades för ett mål och en assist i den första av dem.

Men för ett par dagar sedan blev finländaren åter nedskickad till farmarlaget Milwaukee Admirals efter att Turris gjort comeback. I AHL har Tolvanen producerat 11 (4+7) poäng på 22 matcher denna säsong.

Poängsuccé i OS

Det var förra säsongen som Eeli Tolvanen slog igenom med dunder och brak. Han var poängkung i KHL-laget Jokerit och blev även uttagen till Finlands OS-lag i Pyeongchang. Där gjorde han 9 (3+6) poäng på fyra matcher och slutade trea i poängligan efter ryssarna Nikita Gusev och Kirill Kaprizov.

Finland får dock inte med de allra bästa juniorerna från NHL då Miro Heiskanen (Dallas), Jesperi Kotkaniemi (Montreal) och Henri Jokiharju (Chicago) får speltid i respektive klubbar. Och Kristian Vesalainen, utlånad från Winnipeg till Jokerit, har tackat nej.

Junior-VM inleds den 26 december och Finland ställs mot Sverige i öppningsmatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM