Löfven om SCB-mätningen: "Svenska folket är trötta på regeringen"

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE

NYHETER

Dagens stora mätning från SCB var skön läsning för S-ledaren Stefan Löfven.

Den rödgröna oppositionen har där stöd av en majoritet av väljarkåren.

– De är trötta på en regering som är passiv och som verkar nöjda med situationen, säger Löfven.

I morgonens stora partisympatiudnersökning från SCB gick Socialdemokraterna framåt och är nu med råge Sveriges största parti. S får 35,6 procent medan Moderaterna backar till 26,9 procent. Totalt samlar nu den rödgröna oppositionen 50.5 procent av rösterna, medan Alliansregeringen backar till totalt 40,7 procent.

Nöjd S-ledare

Det var en glad Stefan Löfven som mötte Aftonbladet i Riksdagen strax innan Socialdemokraternas riksdagsgrupp skulle ha möte i eftermiddags. Men han ville samtidigt tona ned betydelsen av mätningen.

– Vi är glada i dag, det kan vi tillåta oss att vara, men det är lång tid av hårt arbete kvar. Det är väldigt lång tid kvar till valet. Vi har bestämt oss att vi varenda dag, varenda timme så ska vi jobba för valseger. Däremot är det uppenbart att svenska folket i den här mätningen har sagt att de vill ha en regering som faktiskt tar sig an utmaningar, de är trötta på en regering som är passiv och verkar nöjda med situationen, säger han.

Framåt bland de med jobb

I SCB:s mätning har Socialdemokraterna högre stöd än Moderaterna bland de väljare som jobbar. Det är första gången sedan novembermätningen 2009. S har under lång tid haft svårt att attrahera stora delar av av väljarkåren som arbetar.

– Vi har fokuserat väldigt hårt på jobbpolitiken, det har nog inte undgått någon att vi har varit väldigt fokuserade på jobb och skola och lagt många konkreta näringspolitiska förslag och hängt på utbildningsfrågan. För vi ser hur viktigt det är att människor kan ta de jobb som växer fram och att de behöver vara väl utbildade för det, säger Löfven.

"Vi ska ge de unga framtidstro"

Dagens mätning visade dock att en stor del av den unga väljarkåren inte har bestämt sig för vad de ska rösta på ännu. Enligt Löfven så arbetar hans parti hårt för att ge ungdomen framtidstro.

– Vi har lanserat en 90-dagarsgaranti, vilket innebär att vi avskaffar långtidsarbetslösheten för ungdomar. De ska få jobb, praktik eller utbildning eller kombination inom tre månader. Vi satsar på bostäder för unga, vi vill bygga hyreslägenheter för unga så att de kan påbörja sitt liv. Det är vi som kommer ge ungdomarna framtidstro och framtidshopp. Det är en nog så viktig signal, säger Stefan Löfven.

S-ledaren har ännu inte meddelat hur han ser på regeringsfrågan efter valet. Han har sagt att partiet ska ge väljarna besked, i god tid före valet.

Publicerad: