Därför stoppades Zlatan-statyn

avSimon Sjöstrand

1 av 4

Tanken var att statyn av Zlatan Ibrahimovic, 36, skulle avtäckas under Fotbollsgalan på måndagen.

Men marken utanför Friends Arena håller inte för trycket, rapporterar Expressen.

– Det finns fortfarande en del utomstående frågor, om bland annat marken, som vi måste landa i först, säger herrlandslagets presschef, Niklas Bodell, till tidningen.

Förra året blev det officiellt att Zlatan Ibrahimovic, 36, kommer att få en staty rest i sitt minne.

Efter att anfallaren tagit emot sin elfte Guldboll på Fotbollsgalan gick Svenska fotbollförbundet ut med att landslagets främste målskytt genom tiderna skulle förevigas utanför Friends Arena.

– Det känns otroligt stort. Jag kommer att gå bort en dag, men statyn kommer att vara där för evigt, sa ”Ibra” till Sportbladet.

”Måste landa i några frågor”

Skulptören Peter Linde hade då arbetat med projektet under lång och i största hemlighet och i slutet av oktober bekräftades det att den 2,7 meter höga bronsstatyn var färdig när den fångades på bild på en lastbil.

Tanken var att statyn skulle avtäckas i samband med Fotbollsgalan på måndagskvällen.

Men problem har uppstått.

Statyn uppges väga flera ton och därför dröjer avtäckningen efter problem med markens hållbarhet.

– Det finns helt enkelt fortfarande en del utomstående frågor, om bland annat marken, som vi måste landa i först, säger Niklas Bodell, presschef för det svenska herrlandslaget, till Expressen.

”Skulle kännas värdelöst”

Enligt tidningen har det också pågått diskussioner om den exakta placeringen av statyn eftersom marken utanför har flera olika ägare, vilket ska ha fördröjt processen.

Expressen: Är det bestämt var statyn ska stå nu?

– Ja, jag vill tro det i alla fall, säger Bodell.

Han understryker att förbundet vill att Zlatan Ibrahimovic ska vara på plats vid själva avtäckningen, men menar att ”Ibras” frånvaro från Fotbollsgalan i går inte ska ha bidragit till att statyn dröjer.

– Vi vill självklart ha Zlatan på plats när själva avtäckningen ska ske. Att inviga en staty utan honom skulle kännas värdelöst, säger Bodell.

Exakt när statyn kommer att vara på plats är ännu inte klart.

Foto: Privat
Bo Digert, 73, fångade Zlatan-statyn ute på vägen