Bli macho – lev längre

Av: Linda Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Vad är maskulint? Kriterierna i undersökningen utgår från kulturella ideal, säger Anna Månsdotter som gjort undersökningen. Vad tycker du att macho är?

Macho överlever mjukis.

En ny studie visar att maskulina män lever längre än mjuka män.

Kanske är det dags att byta trädgårdspysslet mot en racerbil.

Män med maskulina intressen lever nämligen längre än män med mer mjuka intressen. Det visar en studie från Karolinska institutet.

– Vi hade en förutfattad mening om att det skulle vara precis tvärtom och blev överraskade av resultatet, säger Anna Månsdotter, en av forskarna som genomfört studien.

49 000 män i undersökningen

Hon och hennes kollegor har följt drygt 49 000 män som mönstrade för lumpen 1969.

De fick vid mönstringstillfället svara på frågor om sina intressen och jobb.

Svaren betygsattes på en femgradig maskulinitetsskala, från mest maskulin till minst.

– Det är svårt att definiera maskulinitet. Kriterierna på skalan utgår från de kulturella ideal som finns i samhället och tar

inte hänsyn till faktorer som

karaktärsdrag eller att maskulina män tar mer risker, säger Anna Månsdotter.

Studien visar att dödligheten bland männen, som nu skulle ha varit i 60-års åldern, var nästan dubbelt så hög bland dem som rankats som minst maskulina jämfört med dem som rankats medelhögt.

– Resultaten är inte så märkliga som vi först tyckte. Män kan känna en stor stress att leva upp till de machoideal som finns i samhället. Det i sin tur leder till att man mår dåligt och kanske tar större risker, säger Anna Månsdotter.

Andra forskare som Aftonbladet talat med tycker att studien är intressant men att en del frågetecken uppstår. Helena Hill, genusforskare vid Södertörns högskola, tror inte att machomän skulle vara starkare än mjukisarna.

”Blir skeptisk”

– Spontant blir jag lite skeptisk när jag hör detta. Jag har inte tagit del av hela rapporten, så jag kanske har missat något. Men det kan ju vara så att en man som vågar vara mjuk är just trygg och självsäker, vilket ju är maskulint, säger hon.

Publicerad: