Åtvidaberg nära allsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtvidaberg. Dubbla SM-guld på 1970-talet - harvande i division 3 på 90-talet.

Inte många trodde att Åtvidabergs FF skulle ta sig tillbaka till allsvenskan.

Nu är den klassiska föreningen bara två matcher därifrån.

4-1 hemma mot Sirius var en livsviktig seger för att ha fortsatt avgörande i egna händer inför de två avslutande omgångarna, borta mot Vasalund och hemma mot Mjällby. Tacka veteranerna, målvakten Henrik Gustavsson, 33, och mittfältaren Kristian Bergström, 35, för det.

Gustavsson svarade för ett par räddningar av hög klass i den första halvleken. Bergström satte både 1-0 och 2-0 inom loppet av två minuter direkt efter paus.

– Det var ganska spänt och krampaktigt i början, när vi fick första målet vågade vi spela ut. Det är ju extremt mycket som står på spel, säger Kristian Bergström och ler.

När Åtvidaberg åkte ur högsta serien 1982 var han åtta år. Under karriären har stjärnan spelat i de flesta divisionerna med moderföreningen - utom allsvenskan. Det har han däremot i fem säsonger med IFK Norrköping och en med Malmö FF.

– De två tre senaste åren har vi tagit ett steg närmare varje gång. Det här är den bästa upplagan jag spelat i, vi har inte haft en sådan bredd med 20 man tidigare.

Inte många trodde att den lilla byn med sina dryga 7 000 invånare skulle få uppleva allsvenskan igen i början av 1990-talet. Då harvade laget i division 3.

Nu är laget tvåa på 51 poäng, fyra före Gif Sundsvall på kvalplats som dock har tre matcher kvar. Assyriska på fjärde har också 47 poäng men två matcher kvar.

Även i fjol var ÅFF nära, men då darrade man på slutet och pallade inte trycket hela vägen.

– Det där är glömt. Så här nära har vi aldrig varit förut och nu ska vi ta chansen. Det vore underbart, säger Henrik Gustavsson.

I söndagens övriga matcher slog bottenlaget Vasalund oväntat seriesegraren Mjällby hemma med 2-1 och klev upp två placeringar i botten. Syrianska vann hemma mot Ängelholm med 3-1 och har fortfarande chansen att få kvala till allsvenskan.

TT

Publicerad: