Därför återvänder Eva Rusz till Aruba

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Aruba

Aftonbladets relationsexperten i solparadiset.

Eva Rusz har varit på Aruba fem gånger. många spännande minnen. Bland annat från den gången hon blev attackerad av en leguan.
Eva Rusz har varit på Aruba fem gånger. många spännande minnen. Bland annat från den gången hon blev attackerad av en leguan.

Eva Rusz, psykolog och Aftonbladets relationsexpert. Hon är dessutom en van Aruba-resenär och har varit på ön fem gånger. Här checkar hon in när hon ska skriva en ny bok eller fylla på batterierna.

Varför återvänder du till Aruba hela tiden?

– Jag kom till Aruba av en slump, hade besökt andra delar av Karibien förut. Det bästa med Aruba är klimatet. Inga orkaner, inga särskilda regnperioder, 25–30 grader året om. Vacker natur, härliga människor, rent vatten ett stort LUGN över den lilla ön.

Vilken är din favoritstrand på Aruba?

– Den vackraste stranden är definitivt Eagle beach. Det ligger låga hotell längs stranden, men man störs inte av dem eller andra turister. Det känns som att man är ensam nästan hela tiden.

Vad bör man absolut inte missa om man åker till Aruba?

– Man bör åka runt hela ön som är cirka fyra mil i omkrets. Vackra stränder, klippor och ökenlandskapet på nordöstsidan är sevärdheter liksom områdena där Arubaborna bor i vackra färgglada hus med stora kaktusar som staket. Nationalparken Arikok är också ett måste. Man bör även gå in i de karibiska affärerna på huvudgatan i Oranjestad.

Aruba är ju en typisk pardestination. Kan man åka dit som singel och ändå ha behållning av ön?

– Jag har varit där fyra gånger som singel, visserligen alltid med ett syfte att skriva böcker. Jag har alltid bott på samma hotellanläggning, Divi-Tamarijn hotels.

Vad har du upptäckt på Aruba som har gjort dig överraskad?

– Känslan av att det finns få turister där trots att de är många. Det är väldigt långt från packade stränder. Jag blev också överraskad av att det finns så många leguaner i varierande storlekar överallt.

Berätta om ett speciellt minne från Aruba!

– Första gången jag var där 2004 låg jag på en solbädd på stranden och blundade och åt ett äpple. Plötsligt dunsade något hårt rakt ner på min mage. Jag kände tyngden, öppnade ögonen och såg en stor leguan en decimeter från mina ögon. Den kikade, som E.T, noga på mig Och sen – ”swisch” – snodde den äpplet och försvann. Den var cirka en meter lång med svansen.

Vad är ditt bästa restaurangtips?

– Käka lunch på Iguana Joes som ligger mittemot piren där de stora båtarna lägger till i Oranjestad. Den svarta bönsoppan är bland det godaste jag har ätit. Sen finns det balla restauranger i ”inlandet” på Noord.

Foto: AGNETA ELMEGÅRD

Guide/Aruba

Land: Holländskt med självstyre.

Världsdel: Sydamerika. Folkmängd: 90 000.

Tidsskillnad: -6 timmar.

Språk: Holländska och det inhemska språket papiamento Engelska fungerar bra.

Valuta: Arubiska floriner. Amerikanska dollar fungerar överallt.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.

Läs mer:

www.aruba.com

www.abcislands.se

www.aruba-travelguide.com

www.visitaruba.com

Åka hit & runt

Charter/paket: Charter med Ving. Paket med en mängd arrangörer, som Sembo, Limet ravel, Västindienspecialisten och Resfeber.

Prisexempel: 14050 kr per person för två veckor med flyg och boende på trestjärnigt hotell i mars 2012 med Ving. Fler resor och aktuella lägstapriser i listan här intill.

På egen hand: Snabbaste flygresan går med KLM via Amsterdam (restid cirka 15 timmar enkel väg) men kostar ofta runt 10000 kr t/r. Det finns biljetter med andra bolag från drygt 6000 kr men då krävs byten på vägen och restiden blir dubbelt så lång. (priser avser januari 2012).

Ta sig runt: Vill du se ön på egen hand är det hyrbil som gäller. Priserna ligger på runt 4 000 kr per vecka för en normalstor bil. Lokaltrafiken är inte utbyggd och taxi dyrt. Vägarna är bra underhållna, men vägskyltar nästan obefintliga när du lämnat Oranjestad. Fyrhjulsdrivna motorcyklar (quarterbikes) är populära att hyra och du tar dig fram bra även på den östra delen av ön som är kargare.

Bo

Budget: Blue Village är ett tvåstjärnigt och enkelt men prisvärt hotell med två pooler. Ligger i Noord, 3 kilometer från stranden. Granne med öns populäraste restaurang Madame Jeanette. Priser från 475 kr/natt i dubbelrum. Cunucu Abao 37, Noord.

Mellan: Mill Resort & Suites Aruba är ett trestjärnigt familjehotell beläget 400 meter från stranden Palm Beach. Pris från cirka 900 kr/dubbelrum och natt om du stannar minst fem nätter. J.E. Irausquin Blvd. 330, Palm Beach.

www.millresort.com

Lyx: Renaissance Aruba Beach Resort & Casino är ett jetsethotell beläget på huvudgatan i Oranjestad med utsikt över hamnen. Hotellet äger en egen ö som bara hotellets gäster får besöka, Renaissance Island. Här finns hängmattor, flamingos och fantastiska små laguner att bada i. Pris: från 1 700 kr i dubbelrum/natt. L.G. Smith Boulevard 82, Oranjestad.

Tel: +(297) 583 60 00

Äta

Budget: Iguana Joes har en meny med karibiskt och mexikanskt tema. Goda fajitas och revbensspjäll som serveras i skön avslappnad atmosfär. Priser runt 60–95 kr. Royal Plaza Mall, Oranjestad, +(297) 583 93 73.

Medel: En av Arubas bästa restauranger ligger i Noord långt från de slamriga turiststråken utmed kusten. Madame Jeanette är ett mysigt ställe som ligger på en innergård. Kända för sina hummerrätter och sin Ceasarsallad. Har även lokala rätter på menyn. Boka för att vara säker på att få ett bord. Prisnivå: 150–250 kr. Öppet: 11.00–24.00. Cunucu Abao 37, Noord. +(297) 587 01 84

Lyx: Pinchos Grill är byggt på pålar i vattnet. Här äter man nersjunken i härliga soffor eller avnjuter en drink svingandes på en gunga för två. Allt medan oljelamporna lyser upp kvällen. Priser från 150 kr. Stängt måndagar. L.G. Smith Boulevard 7, Oranjestad. +(297) 583 26 66. www.peeters.luna.nl/pinchos.htm

Guiden uppdaterad i augusti 2011.

Agneta Elmegård

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN