Bilister fick åka gratis kollektivtrafik – flera valde att fortsätta

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Länstrafiken Örebro gav 4 000 bilister möjligheten att resa gratis i kollektivtrafiken i våras.

Förhoppningen var att minska bilåkandet och nu har 600 av provåkarna berättat att de tänker fortsätta åka kollektivt.

– Buss är ett väldigt miljövänligt alternativ om man vill åka till jobbet, säger den nöjda kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson till SVT Örebro.

Gratis busskort, det erbjöds runt 4 000 bilister i Örebro i våras. Under torsdagen går Länstrafiken Örebro ut med att resultatet blev att 600 av provåkarna kommer att fortsätta åka kollektivt.

– Vi riktade oss speciellt till arbetspendlare som idag reser med bil. Vi vill ju gärna att fler av de som åker bil väljer kollektivtrafiken när man ska ta sig till jobbet, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken Örebro till SVT Örebro.

Han förklarar att många i samhället förmodligen har förståelse för att medborgarna behöver åka mindre bil om vi ska klara de klimat- och miljömål som är utsatta. Därför är han nu mycket nöjd över de 600 som själva meddelat att de tänker fortsätta åka kollektivt.

Foto: Pernilla Wahlman / TT / TT NYHETSBYRÅN

En av provåkarna: ”Tar lika lång tid”

En av de 600 personerna är Anna Erichs.

– Fördelarna för mig med att åka buss är att det tar lika lång tid som om jag skulle ta bilen, kanske till och med mindre tid eftersom jag inte behöver leta efter parkeringplats. Det är också extra kostsamt med bil jämfört med buss. Man kan förbereda sig för jobb och göra saker man i bilen inte kan göra, säger hon till SVT.

Hon menar att det två veckor långa erbjudande hon fick hjälpte henne att bryta vanan av att alltid ta bilen. Nu tar hon oftast bussen.

Projektet kallas Hållbart resande i Örebroregionen och projektledaren Mirja Mattsson berättar att Länstrafiken Örebro fått tio fulla bussar med alla nya resenärer. Och fler satsningar planeras för att klimatmålen ska nås.

5 smarta saker du enkelt kan göra miljön 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Bussar

Bilar