Spellista: Supersommarens tuffaste och bästa musik

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Nergal och hans Behemoth är en av de grupper ni kan stifta närmare bekantskap med i spellistan här nedanför.
Foto: PRESSBILD
Nergal och hans Behemoth är en av de grupper ni kan stifta närmare bekantskap med i spellistan här nedanför.

SPELLISTA Har ni haft en bra sommar?

Ja, det är jag övertygad om.

Men det finns andra orsaker till att minnas de gångna semestermånaderna än soleksem, skogsbränder och fläktbrist.

Här är 276 av dem. Fördelade på en nära 20 timmar lång spellista.

Jag lär nog knappast röra upp någon invektivorkan från nätmobben om jag sträcker ut näsan och säger att musik är bland det bästa som finns här i livet. Att en bra låt kan bli din krycka en extra glåmig vardag, en tröst då det mesta känns tungt och sorgligt, en verklighetsflykt, en påminnelse om det vackra i världen eller ett nödvändigt blottläggande av dess avigsidor och ondska.

Allt det där, och så mycket mer, kan rymmas på blott ett par minuter. Ett känslofyrverkeri som får dig att vilja gå ut på balkongen och skrika till grannskapet, riva ner valaffischer på stan, bänka 120 kilo på gymmet och fälla en tår av ren hänförelse. Helst på en och samma gång.


Det handlar om en ren och enkel kärlek som inte kräver mer än din uppmärksamhet för en stund. Att du faktiskt lägger annat åt sidan, slutar slentrianlajka polarnas bilder på Instagram och i alla fall försöker att ge kompositören och de eller den som framför det hela en möjlighet att nå fram med det de ämnar förmedla. Att lyssna först och gnälla sen, liksom.

Med tanke på att den nu aktuella spellistans voluminösa rondör, det är ju ändå ett urval av den musik som har släppts under två månader som presenteras, vore det naturligtvis för mycket begärt att detta görs vid en endaste sittning. Inte ens en koncentrationsmästare skulle hålla sig alert under nära nog 20 timmar fördelat på 276 låtar. Lite för mycket av extra allt att svälja vid ett enda tillfälle, men med det fördelen att kollektionen räcker desto längre i stället. Och kanske innehåller något oväntat som kittlar gillandenerven lite extra.


Med tanke på omfattningen kanske det är på sin plats att jag plockar ut några särskilt glimrande guldkorn som jag önskar flagga lite extra för. Inte för att särskilja dem så värst mycket från helheten, då den består av så många fler bitar som är väldigt lyssningsvärda, utan i stället för att jag anser att de är extra värda att lyfta fram. För även om System Of A Down-släktskapet säkert gör att få girar förbi Daron Malakian och hans Scars On Broadways högst oväntat välpassande cover på industripionjärerna Skinny Puppys paradnummer ”Assimilate” finns ju risken att den drunknar i mängden, lika troligt som att den kärnpublik som har lyft In Flames, Dark Tranquillity och Children Of Bodom till världsscenerna inte ger Parasite Inc den uppmärksamhet de förtjänar. Att även den mest hängivne dödsfanatiker behöver påminnas om hur mycket scenen behöver nytt material från Hate Eternal eller att denimdemonerna undviker att notera att gamle turbohövdingen Hank von Hell åter har dragit på sig Alice Cooper-sminkningen på comebacksingeln ”Bum to bum”.

Dessa hittar du här. Tillsammans med aktuellt material från genrekändisar likt Alice In Chains, Behemoth, The Offspring, Eclipse, Terror, Soulfly, Bring Me The Horizon, Doro, Sick Of It All, Muse, Amaranthe, Prophets Of Rage, Deafheaven och Primal Fear – samt mer obskyra inslag likt Superdeathflame (missa inte ”Dead is dead” bara på grund av det trötta gruppnamnet), beatdownfavoriterna No Zodiac, härligt progressiva Köpenhamnsgruppen Vola, Twin Pigs läckra godisklubba till låt och svalkan i Iskalds ”Den siste vintre”.


Just dessa, och så många fler, hittar ni i Spotifylistan här nedanför. En sedvanlig blandning av sött, surt och salt som är så brokig och uttrycksblandad att få kommer gilla allt, men alla kommer att hitta något oväntat att digga.

Som alltid: Spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!

LÄS VIDARE

Publicerad: