Flyktingar säkrar tält med plankor och sten inför stormen

avAnna Hansson

Oron är stor i flyktinglägret Moria på Lesbos där stormen Zorba beräknas passera under helgen.

I det överbefolkade lägret gör människor vad de kan för att rusta sina undermåliga tält och bostäder.

– De bryter upp plank och bär upp stenar för att säkra tälten, säger svenska volontären Julia Sjöstrand.

1 av 4

Stormen Zorba har under helgen slagit hårt mot delar av Grekland och rör sig nu vidare mot Turkiet. Den cyclonliknande stormen har redan orsakat översvämningar i Libyen och Tunisien.

Den grekiska ön Lesbos, utanför Turiket, är en av de öar som kan komma att drabbas, enligt väderprognosen. De tusentals flyktingar som bor i improviserade tält och bostäder i flyktinglägret Moria på ön har nu börjat förbereda sig så gott det går för ovädret.

– Människor i lägret har brutit upp lastpallar för att få plankor att stärka upp tälten med. De har grävt jordfåror i marken så att vattnet ska rinna bort och de lägger stenar på presenningarna för att tälten inte ska flyga bort, säger volontären Sofie Kilander, 23 år.

1 av 7 | Foto: ARIS MESSINIS / AFP
En flicka kollar ut från ett tält i flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos. Lägret har plats för 3000 människor men för tillfället är det uppehåll för cirka 8000 flyktingar.

Överbefolkat läger

Sofie Kilander befinner sig på Lesbos tillsammans med Julia Sjöstrand, 26 år, och Sara Lantz, 21 år. De har alla tre varit där i omgångar för att arbeta för olika volontärorganisationer. Nu är de där på egen hand och håller bland annat engelsklektioner för kvinnor i lägret fem gånger i veckan.

– Moria är anpassat för mellan 2 000 och 3 000 personer. Men i dagsläget bor 8 000–9 000 personer i lägret, säger Sofie Kilander.

I takt med att lägret blev alltmer överbefolkat satte människor som flytt upp egna tält och provisoriska bostäder precis utanför lägret, berättar Sofia Kilander.

– Vi är extra oroliga för människorna som bor där. Det är väldigt mycket barn, gamla och familjer, säger Sofie Kilander.

Barnen saknar varma kläder

Senaste dagarna har de tre volontärernas arbete framför allt handlat om att försöka förbereda och informera inför stormen. De har uppmanat människor att söka skydd där de kan och undvika platser där de kan träffas av träd eller andra saker som kan lossna i vinden.

En del av flyktingarna har försökt isolera sina bostäderna med sovsäckar eller de filtar de har till sitt förfogande. Samtidigt går såväl barn som vuxna runt i tunna kläder och flipflops – trots att hösten är på väg och temperaturen sjunker.

– De frågar om varmare kläder men det finns inte. Vi väntar på containrar fyllda med kläder men det tar så lång tid. 10 000 flyktingar behöver ha kläder nu, säger Julia Sjöstrand.

”Förödande konsekvenser”

Flera volontärer och organisationer befinner sig på Lesbos för att försöka förbättra flyktingarnas situation i lägret. Volontärerna i området kommunicerar med varandra genom ett slags nätverk online för att organisera sig när det behövs.

Sofie Kilander, Julia Sjöstrand och Sara Lantz bor tillsammans i en liten lägenhet fem minuter från lägret och håller sig just nu uppdaterade om läger. De är beredda att rycka ut med vatten, sovsäckar eller andra förnödenheter om det skulle behövas.

– Det är lugnet innan stormen just nu. Vi håller tummarna för att stormen inte kommer att nå oss men gör den det kommer det få förödande konsekvenserna, säger Julia Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lesbos

Väder

Grekland