Får handla skor för att spela VM

avErik Karlsson

1 av 2 | Foto: TT / NTB Scanpix

Saman Ghoddos och hans Iran har en tuff uppgift i VM med både Spanien och Portugal i gruppen.

Det blir inte lättare av att lagets skosponsor Nike plötsligt avbrutit allt samarbete med laget på grund amerikanska sanktioner.

Nu får spelarna gå ut och köpa skor själva, skriver ESPN.

Nu är VM bara två dygn bort. För spelarna är det i många fall kulmen på en hel karriär och det gäller att allt är perfekt när VM-premiären ska spelas.

Form, anspänning och utrustning.

Men för Iran har det sistnämnda dock blivit ett oväntat problem. Lagets spelare har varit sponsrade av Nike, men inför VM har skoföretaget plötsligt brutit alla leveranser som en följd av amerikanska sanktioner mot Iran.

”Amerikanska sanktioner betyder att amerikanska företag som Nike inte kan tillhandahålla skor till det iranska landslaget just nu”, bekräftar man för ESPN.

”Inte rätt mot spelarna”

Spelarna hade väntat sig leveranser av skor som vanligt, i många fall med specialanpassade sulor, för flera olika underlag. Men när det nu inte blir så rapporterar ESPN att spelare i laget i stället fått vända sig till lagkamrater i klubblagen och låna skor alternativt gå ut i vanliga sportbutiker för att handla en uppsättning skor som ska räcka under VM.

– Det är inte rätt mot spelarna att ändra deras utrustning en vecka före så viktiga matcher, säger förbundskapten Carlos Quieroz enligt ESPN.

Lagets tröjor är gjorda av tyska tillverkaren Adidas. Men där handlar det inte om en sponsoruppgörelse, eftersom Iran köper tröjorna av tillverkaren, rapporterar ESPN.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM