Fikru Maru har landat i Sverige

avAdam Westin

NYHETER

Nu har Fikru Maru, den svenske hjärtläkaren som suttit fängslad fem år i Etiopien, landat i Sverige.

Känslan är obeskrivlig, säger Fikru Maru till Expressen.

– Jag litade inte på dem förrän jag faktiskt hamnade på flyget och det lyfte, säger han till tidningen.

I över fem år satt 67-årige Fikru Maru fängslad i Etiopien.

Nu har han landat och fått omfamna sin familj på Arlanda flygplats.

1 av 2 | Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD-TT
Svenske Hjärtläkaren Fikru Maru som suttit fängslad i Etiopien tas emot av dottern Fikerte Maru på Arlnda på fredagsförmiddagen.

Fikru Maru var tidigare misstänkt för mutbrott. Under sin tid i fångenskap tillkom en misstanke om terroristbrott, då han anklagades för att ligga bakom ett fängelseupplopp.

Trots fem år som fängslad har han aldrig dömts för något. Nyligen kom beskedet att misstankarna om terroristbrott lagts ned.

– I dag ska jag ta det lugnt och prata lite. Jag har så mycket material, så mycket grejer, så jag vill sitta och skriva, säger Fikru Maru till Expressen.

Tillsammans med sin advokat Hans Bagner kommer Fikru Maru att hålla en presskonferens klockan 17 på fredagen.

– Tanken är att jag ska träffa honom i eftermiddag. Först ska han hem och vara med familjen, säger Hans Bagner till Aftonbladet.

Wallström: ”Mycket glädjande”

Utrikesminister Margot Wallström befinner sig just nu i Paris. Enligt hennes pressekreterare finns det planer på att träffa Maru, dock har inget datum satts ännu.

– Jag och den svenska regeringen välkomnar att rättsprocessen har avslutats och att Fikru Maru nu har återvänt till Sverige. Fikru Marus situation har berört och engagerat många och det är mycket glädjande att han kan återförenas med sin familj, säger Wallström i ett uttalande.

– UD har arbetat intensivt med fallet och jag har själv sedan länge haft en tät dialog med etiopiska företrädare rörande Fikru Marus situation.

Dagens tre rubriker 18 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM