Prisbelönt filmskapare dödad av giraff under inspelning

avMathilde Albinsson

Foto: Andreas Bardell
Det var under in filminspelning i Sydafrika som en giraff gick till attack (giraffen på bilden har ingenting med händelsen att göra)

Carlos Carvalho skulle filma en giraff under en inspelning i Sydafrika.

Plötsligt gick djuret till attack med dödlig utgång.

Den prisbelönte filmskaparen avled i onsdags natt av sina skador, rapporterar flera internationella medier.

Carlos Carvalho, 47, en prisbelönt sydafrikansk filmskapare, befann sig i förra veckan på ett jobbuppdrag. Han arbetade på en serie om en brittisk familj som startat en safari lodge i Sydafrika.

Han filmade en giraff, som kallas Gerald, när djuret plötsligt och oväntat svingade sin långa hals och skallade Carlos Carvalho så hårt att han kastades upp i luften.

– Jag stod precis bredvid Carlos när giraffen plötsligt svingade sin hals och träffade honom i huvudet ovanför örat och skickade iväg honom på en flygtur fyra eller fem meter genom luften, säger ett vittne till The Sun.

”Han var inte medveten om faran”

Vittnet berättar vidare för The Sun att djuret inledningsvis verkade nyfiken, när filmteamet tog närbilder av giraffens kropp och fötter.

– Det kom från ingenstans och Carlos såg det inte komma. Han var inte medveten om faran.

Carlos Carvalho skickades genast till Johannesburgs Milpark Hospital med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda. Filmskaparen avled i onsdags natt av sina skador.

Carvalhos produktionsbolag, Calla Crew, meddelar den tragiska nyheten via ett uttalande på sin officiella Facebooksida:

”Stor sorg i hjärtat”

”Det är med stor sorg i hjärtat som vi måste meddela att Carlos Carvalho har gått bort. Våra tankar och kondoleanser går till Carlos familj och vänner i denna mycket sorgliga tid. Han kommer bli mycket saknad”, står det bland annat att läsa.

Filmteamet höll till i Glen Afric, ett område i nordvästra Sydafrika där turister kan titta på och klappa vilda djur.

Talespersonen för Glen Afric, Jenny Brooker, uppger att olyckan inte kommer innebära några konsekvenser för giraffen Gerald, då Carvalho ska ha ignorerat vissa säkerhetsinstruktioner.

Giraffen Gerald får stanna kvar

– Han var obehörig att filma. Han gick ut på egen hand. Han ville få några bilder för att bevisa något. Han försökte utmärka sig, säger Jenny Brooker till The Sun och fortsätter:

– Gerald har ingen skuld och ska inte tas bort. Vi ska inte skjuta Gerald. Han gjorde inget fel. Jag anser honom inte vara ett farligt djur.

Carlos Carvalho blev 47 år. Carvalho började sin karriär i filmbranschen som assistent 1992. Han vann ett silverlejon på reklamfestivalen i Cannes 2003 samt pris för bästa film med ”The forgotten kingdom” på African Movie Academy Awards 2013.

Han lämnar efter sig två barn, skriver The Telegraph.

Här är stjärnorna som lämnat oss 2018 01:13
ARTIKELN HANDLAR OM

Film