Nordkorea släpper amerikanska fångar

avJoakim Magnå, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea är släppta.

Sverige har haft en nyckelroll för att få trion fri.

– Inte minst var mötet mellan utrikesminister Margot Wallström och Nordkoreas utrikesminister viktigt då han besökte Stockholm, säger en UD-källa till Aftonbladet.

Amerikanerna sitter just nu på ett plan tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo, skriver president Donald Trump på Twitter.

Utrikesminister Margot Wallström twittrar:

”Goda nyheter från Pyongyang, tre fängslade amerikanska medborgare på väg hem. Positiva steg mot ytterligare diplomatiska framsteg.”

Mike Pompeo har varit på besök i Nordkorea för att planera det stundande toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Med sig hem har han de tre amerikanska fångarna Kim Dong-chul, Kim Hak-song och Kim Sang-duk, som också kallas Tony Kim. De har suttit fängslade i Nordkorea anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt obekräftade uppgifter hade de nyligen förflyttats från ett arbetsläger till ett hotell i närheten av Nordkoreas huvudstad.

Foto: Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Frisläppta. Kim Dong Chul, Tony Kim och Kim Hak Song.

”Sverige har jobbat hårt”

När Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i mars besökte Sverige handlade mötet i huvudsak om de tre fångarna. Sverige, som till skillnad från många andra länder har diplomatiska förbindelser med det slutna Nordkorea, har ett skyddsmaktsuppdrag för USA.

Förhandlingarna om frigivningen har varit intensiva och Sverige har spelat en central roll.

– Det är mycket positivt det som har hänt. Sverige har jobbat hårt för att fångarna ska släppas och nu blir förutsättningarna bättre för de fortsatta samtalen, säger en källa på Utrikesdepartementet.

– Inte minst var mötet mellan utrikesminister Margot Wallström och Nordkoreas utrikesminister viktigt då han besökte Stockholm.

I somras släpptes den amerikanske 22-årige studenten Otto Warmbier efter att ha suttit fängslad i Nordkorea. Han var i koma när han anlände hem, och avled efter några dagar.

Foto: HO / US Government
Mike Pompeo och Kim Jong UN
Dagens tre rubriker 9 maj 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM