Efter kaoset: Danmark spelar mot Kroatien

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ermindo Armino / TT / NTB Scanpix

FOTBOLL

VM-kvalmötet mellan Sverige och Danmark ställdes in efter konflikten i det danska lägret.

Nu meddelar det danska fotbollförbundet att laget kommer att spela mot Kroatien på tisdag som planerat.

”Vi ser fram emot det”, säger elitchefen Kim Hallberg till förbundets hemsida.

Fotbollsspelarna i det danska damlandslaget befinner sig i konflikt med förbundet efter oenigheter om ett nytt kollektivavtal. Spelarna vill, bland annat, ha mer betalt.

Som ett led av konflikten har fredagens planerade VM-kvalmöte mellan Sverige och Danmark i Göteborg ställts in och danskorna riskerar nu bland annat att uteslutas ur VM-kvalet.

– Jag tycker att det är helt fel att det går ut över det sportsliga. Det är en skandal att det har blivit så. När en facklig konflikt går ut över detta, vet jag inte vad jag ska säga, sa förbundskaptenen Sören Randa-Boldt på torsdagen.

Uefa medlare

Nu står det dock klart att de danska spelarna, som valt att träna på egen hand, kommer att ansluta till landslagslägret och spela tisdagens VM-kvalmatch mot Kroatien sedan parterna kommit överens om ett preliminärt avtal.

Det skriver det danska fotbollförbundet DBU på sin hemsida.

Där framgår det också att förhandlingarna mellan DBU och spelarföreningen kommer att återupptas efter matchen och att det internationella spelarfacket, FIFPRO, och Uefa kommer att gå in som medlare i konflikten.

Blir bestraffade?

"Det är viktigt att vi nu har fått ett delavtal på plats som gör det möjligt att spela VM-kvalmatcherna och som samtidigt betyder att båda lägren har åtagit sig att förhandla vidare och få till ett kollektivavtal så snart som möjligt", säger landslagsstjärnan Pernille Harder till sajten.

Det internationella fotbollförbundet Fifa och Uefa har ännu inte lämnat besked om eventuella straff för den inställda matchen mot Sverige.

”Därför ligger fullt fokus på de sportsliga förberedelserna inför matchen mot Kroatien”, skriver DBU.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.