Bekräftat: Adu klar för AIK

avPer Bohman

Sportbladets avslöjande är bekräftat.

Enoch Kofi Adu är klar för AIK.

– AIK är en större klubb än Malmö, säger den förre MFF:aren.

Foto: AFTONBLADET

Sportbladet kunde vid lunchtid avslöja AIK:s nya storvärvning. Nu är Enoch Kofi Adu klar för klubben. Som tidigare rapporterat skriver mittfältaren på ett treårskontrakt med AIK.

– Det är en stor klubb. Jag är så glad över att vara här. Jag ser fram emot att spela här och att få hjälpa laget och vinna titlar, sa 27-åringen när han presenterades av AIK.

27-årige Enoch Kofi Adu var en av allsvenskans bästa spelare under sina år i Malmö FF.

”Inte någon kontakt med Malmö FF”

Ghananen imponerade särskilt i Europaspelet med sitt lugn och sin passningsfot. Kofi Adu vann två SM-guld och spelade 60 allsvenska matcher för MFF. I januari 2017 såldes han, efter långa perioder av flyttrykten, till turkiska Akhisar. Där har speltiden av olika skäl uteblivit och nu är alltså mittfältaren tillbaka i Sverige igen.

Björn Wesström vill inte säga för mycket, men...

Vad är skälet till att han inte spelade i Turkiet?

– Ska jag svara diplomatiskt, vilket jag brukar göra, så kommer jag att säga att ibland i toppfotbollen 2017, så finns det fler saker än att man är bra på fotboll som gör om man spelar eller inte spelar. Det handlar inte om hur man är som person. Det är politik, det är den informationen jag har, berättar sportchefen.

Adu uttrycker sig som följande:

– Ibland är fotbollen så. Det blev inte så mycket spel i Turkiet. Det var tråkigt men sånt händer. Man får försöka lösa det.

Och lösningen blev alltså AIK.

– Jag är så glad över att få vara här. AIK är en storklubb och eftersom jag har spelat mot dem så vet jag det. Är glad över att vara här.

Varför AIK?

Varför blev det AIK och inte Malmö FF?

– Jag började prata med AIK för någon månad sedan. Jag pratade med tränaren (Rikard Norling) och han hade bara bra saker att säga om mig. Det var ett bra snack.

– Men jag har inte haft någon kontakt med Malmö FF, fortsätter Adu.

Om Malmö hade hört av sig. Hade det varit intressant?

– Man vet aldrig. Sådan är fotbollen.

Adu är mycket tystlåten, till och med blyg, men kör inga fega svar när de lite vassare frågorna kommer.

Vilken klubb är störst?

– Haha. Det är självklart AIK.

Nöjd Wesström

Säger du bara det för att du nyss blivit klar för AIK?

– Haha, nej. AIK är en större klubb för de har så bra fans och är så stora.

Björn Wesström var nöjd:

– Vi har sökt en bolltrygg spelare som kan balansera mittfältet så att vi kan fortsätta ha höga utgångspunkter i ytterzon. Då behöver vi skydd eftersom vi såklart också tappar boll ibland. Vi roterar nog lite på mittfältet när Adu kommer och så kan Kristoffer Olsson ta ett steg högre upp, säger Wesström och fortsätter:

– Adu är en personlighet som vi behöver om vi ska vinna något.

Inga skattelättnader

Eftersom Adu spelat tidigare i Sverige kommer det inte bli några skattelättnader – den så kallade artistskatten – för spelaren i AIK. Därmed får klubben lägga en rejäl lön på spelaren.

– Han har en vanlig skattesituation som du och jag.

Vad innebär det för belastning för AIK:s ekonomi?

– Det är klart att det är en affär på en högre nivå som speglar spelarens kvalité. Men AIK betalar det man kan betala, inte det någon vill ha. Det är en affär som vi klarar av, annars hade vi inte gjort den.

ARTIKELN HANDLAR OM