Hov1:s texter är bättre än melodierna

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Syns det att albumet kom till i Costa Rica?
Foto: Pressbild
Syns det att albumet kom till i Costa Rica?

ALBUM Hov1 är i vanlig ordning som bäst när de sätter känslorna och kärlekshistorierna i fokus.


Hov1
Vindar på Mars
Chimchim/Universal


HIPHOP I ”Ma chérie” sjunger Hov1 om att stå på tunnelbaneperrongen och vänta hopplöst men helhjärtat på att en gammal kärlek ska återvända.

”Jag har en cigg nu bakom örat och en flaska i min högra hand/Men min vänstra den är fri ikväll/Så jag kan hålla i din hand om det blir vi igen”, rappar Dante Lindhe.

Orden är så träffande att de bryter ned den som någonsin fått hjärtat krossat.

På många sätt känns låten som en fortsättning på ”Hon dansar vidare i livet”. I sin storhit från i fjol visade gruppen hur man gör musik av ungdomskärlek. Det var naket, vemodigt och ett långfinger till alla som tvivlat på deras talang.

På ”Vindar på Mars” grämer jag mig över att Hov1 inte hamnar där oftare.

Albumet är deras tredje på lika många år. När de inte kunde hitta inspirationen här hemma reste de världen runt. I Costa Rica kom albumet, producerat av bland andra Oskar Linnros, äntligen till.

Men lite har förändrats. Jag skulle lika gärna kunna trycka copy/paste på min recension av föregångaren ”Gudarna på Västerbron” och bara byta ut låttitlarna.

Inledande ”Smokebreak” är till exempel bara en i raden av gruppens låtar om att ta sig upp med hela Sverige emot sig. Men melodin haltar och självsäkerheten låter betydligt mer krystad än tidigare. När Ludwig Kronstrand rappar ”Det här är svenska klassiker med 808” känns svenska Hits for Kids som en bättre liknelse.

Precis som vanligt når Hov1 sin fulla potential när kärlek och känslor står i fokus, som i just ”Ma chérie” eller Veronica Maggio-samarbetet ”Hornstullsstrand”.

Det är oerhört vackert när Maggios och Kronstrands röster möts vid låtens slut: ”Jag är vid bänken där vi satt/Och ristar över våra namn”.

Hov1 bär fortfarande ungdomens största röst inom svensk musik. Synd att de inte låter texterna ta ännu större plats.
BÄSTA SPÅR: ”Ma chérie” och ”Hornstullsstrand”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad: