Veckans singlar: crooner-Bruce och reggae-Madonna

Av: Håkan Steen

Publicerad:

SINGLAR Bruce Springsteen omfamnar äntligen sin inre Roy Orbison. Och Madonna försöker vara modern med något slags reggae. Dessutom: både The Hives och Orup är tillbaka!


Bruce Springsteen
There goes my miracle
Bruce Springsteen/Sony
ROCK Att Bruce Springsteen är stort fan av Roy Orbison känner vi till sedan länge. Den storslagna popromantik som Orbison blev stilbildande med under tidigt 60-tal var en viktig byggsten när Springsteen förverkligade sina mest filmiska rockvisioner på ”Born to run”.

Men det är först nu som vi verkligen får höra croonersångaren Bruce Springsteen. Det känns först lite ovant men precis som med den Harry Nilsson-doftande förra singeln ”Hello sunshine” vecklar låten snart ut sig. Över stråkar som inte skäms det minsta för sina ambitioner att vara smäktande sköljer New Jersey-ikonen bort allt rossel ur pipan och öppnar spjällen i ett stycke bitterljuv pop om heartache och heartbreak.

Mycket traditionellt, mycket elegant.Madonna
Future
Boy Toy/Interscope/Universal
POP De tre tidigare släppta låtarna från kommande albumet ”Madame X” har känts mer som frågetecken än utropstecken och jag är ärligt talat inte riktigt säker på vad vi ska med den här lätt futuristiskt uppsminkade semesterreggaen till heller.

Precis som på förra singeln ”Crave”, där Swae Lee från Rae Sremmurd fanns med, lånar Madonna sin långvariga vana trogen lite ung, hipp kredd i form av Quavo från Migos. Men namnet känns viktigare än hans autotunade rap här.

Möjligen växer låten på en scen. Vi lär blir varse när Madonna kör den i pausen på Eurovision-finalen i morgon.Orup
Det är nånting som är bra med stan i kväll
Living In A Box/Universal
POP Första nya låten från Orup sedan 2013 är förstås genuint gedigen pop. Hantverkare Eriksson skulle ju aldrig kunna släppa ifrån sig något annat.

På ”Det är nånting som är bra med stan i kväll” får vi vad vi vill ha av Orup: vuxen, urban melankolipop med finurlig twist, som både namndroppar Hammarby och refererar till sin egen historia: ”Och jag minns så väl den man som sakta vandra från Djursholm till Danvikstull för kärleks skull”. Klart sympatiskt.

En ny Orup-ep kommer i augusti.The Hives
I’m alive
The Hives
ROCK Vi fick singeln ”Blood red moon” 2015, ledmotiv till filmen ”Cirkeln”, men i övrigt har det varit tyst från The Hives på skiva ända sedan albumet ”Lex Hives” för sju år sedan. Vilket bland annat har berott på ekonomi. Fagerstas mest älskvärda rock’n’rollband har haft fullt upp med att åka runt och spela in pengar för att betala de olycksaliga skulder som de drog på sig i samband med den omskrivna Tambourine-härvan.

Bandets problem att komma överens om inriktningen på sin nya musik verkar dessutom ha varit så påtagliga att Howlin’ Pelle Almqvist härom året gick ut med planer på en soloskiva. Men nu verkar ett sjätte The Hives-album trots allt vara på gång, enligt uppgift med titeln ”LP 6”. ”I’m alive” är en bluestung rocker som kanske inte hör till deras mest omstörtande låtar. Men som högljudd signal om att ett av landets bästa band fortfarande är att räkna med fungerar den fint. I morgon inleder The Hives en USA-turné ihop med polarna i Refused.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE