ÅSIKT

Trampade jag på en öm tå, Sara Skyttedal?

Slutreplik från Fredrick Federley om KD:s politiska vägval

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Mina frågor till Sara Skyttedal är ärliga och grundar sig i en faktisk oro som både jag och andra upplever kring henne och partiet just nu, skriver Fredrick Federley.

SLUTREPLIK. Det är intressant att se Sara Skyttedals reaktion på mina uppriktigt ställda frågor. Sara Skyttedal ställer sig alltför ofta så nära kanten det bara går i sin retorik, men när någon påpekar det blir hon indignerad, förnärmad och drar på alla cylindrar. I stället för att svara på min oro och genuint befogade frågor.

För de frågor jag ställde i min artikel kräver sina svar. Det är ärliga frågor, grundade i en faktisk oro som både jag och andra upplever kring henne och partiet just nu. Efter många år tillsammans i Alliansen känner jag KD som ett parti med en stabil värdegrund, ett demokratiskt parti med inslag av både sund liberalism och klassisk konservatism.

Men det finns tydliga tecken på att KD håller på att ta en ny väg där man bland annat öppnar för samarbete med SD i riksdagen. Vi har sett hur KD:s tidigare europaparlamentariker röstat i frågor om kvinnors rätt till sin kropp, vi har sett att han talade för en samling kända homofober, abortmotståndare i Bogotá för bara någon vecka sedan.

Vi har läst och hört Sara Skyttedal säga att hon inte vill välja mellan den mycket tveksamma ungerska ledaren Orbán och den liberala president Macron. Vi ser hur bilder på flyktingar som flyr för sitt liv används med texter om hotet mot våra gränser. Så jag måste upprepa mina frågor igen:

Kommer Sara Skyttedal att rösta för kvinnors rättigheter i EU? Kommer hon att hålla gränsen mot Orbán och faktiskt jobba för att utesluta honom ur partigruppen på riktigt? Kommer hon att verka för att hbtq-personer ska känna sig trygga i Europa och Sverige?

Min oro är seriös. Det är illa när det är lättare att högljutt orda om ”lögner och gyttja som främsta vapen”, i stället för att berätta för väljarna hur man tänker. Om KD upplever att de hamnat i gyttjan så bör de ställa sig frågan hur man hamnade där – inte försöka lägga skulden för det på någon annan.

Det är uppenbart att frågorna jag ställde träffade en väldigt öm tå för KD. När jag påtalar den högergir vi alla ser och med bekymran frågar vart partiet är på väg så kommer brösttoner och grova anklagelser tillbaka. Anfall är bästa försvar tycks man mena.

Men trots anklagelserna är vi många som ser vad som sker med KD och vi undrar fortfarande trots många mediedebatter vart ni är på väg. Denna debatt har inte klargjort det. Snarast har frågetecknen hopats.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker och toppnamn för Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM