Charmig favoritduo, jazziga fransmän och sylvass relationshumor

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Netflix/Channel 4.

VECKANS STREAMINGTIPS Christina Applegate och Linda Cardellini levererar igen i twistfesten ”Dead to me”. Jazzälskare får sitt i Netflix Parisskildring ”The Eddy”. Och humorpärlan ”Catastrophe” avslutar med stil.

Dead to me


Den dynamiska duon Christina Applegate och Linda Cardellini är tillbaka som Jen och Judy – två kvinnor vars vänskapsrelation har formats av sorg, lögner, ond, bråd död och många glas vin – i en andra säsong av Liz Feldmans galghumoristiska ”Dead to me”. En serie som är ett veritabelt smörgåsbord av twistar och cliffhangers och som gjord för att sluka i en enda sittning. Är vissa saker fåniga? Svar ja, absolut, men man har inte tråkigt en sekund, tack vare snärtigt manus och charmigt skådespel. Speciellt Applegate, som nominerades till både en Emmy, en Golden Globe och en SAG Award sist, är fenomenal som sörjande änka med fantastiskt kort stubin.
Netflix. Säsongspremiär i dag


The Eddy


Den som saknar en jazzig serie i stil med David Simons och Eric Overmyers ”Treme” (2010-2013) kollar med fördel in ”The Eddy”, som är skapad av Jack Thorne och regisserad och producerad av (bland andra) Damien Chazelle (”La la land”). Skådeplatsen är Paris och André Holland spelar en amerikansk jazzklubbsägare som stöter på patrull i form av både familjedramatik och kriminella element. Mer musikupplevelse och mustig parisisk atmosfär än fängslande story, men snitsigt filmat, med fina birollsinsatser av polska Joanna Kulig, ”The hunger games”-stjärnan Amandla Stenberg och Leïla Bekhti (som vi känner igen från SVT:s ”Midnattssol”).
Netflix. Premiär i dag


Catastrophe


Nu visar SVT den fjärde och sista säsongen av den alltid briljanta svarta relationshumorn ”Catastrophe”, av och med Rob Delaney och Sharon Horgan. Om en irländska och en amerikan som från början bildade par på grund av en oplanerad graviditet och nu går igenom diverse prövningar som makar, föräldrar och medelålders människor i största allmänhet. Giftig humor, sylvassa repliker och lysande komisk tajming i perfekt harmoni med värme, tunga teman (alkoholism, bland annat) och genuin kemi huvudrollsinnehavarna emellan. Jag älskar verkligen allt med den här serien – och avslutet är oklanderligt. (Säsong tre och fyra av ”Catastrophe” finns även på Viaplay.)
SVT Play. Säsongspremiär på tisdag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE