Kina: Begicks terrorhandlingar vid protester

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter jagas av polis i Hongkong under helgens protester.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Demonstranter jagas av polis i Hongkong under helgens protester.

En del av händelserna under de massiva gatuprotesterna i Hongkong i fjol kan betecknas som terrorhandlingar, enligt Kinas Hongkongsändebud Xie Feng.

UD i Peking meddelar att man inte kommer att backa om de nya säkerhetslagarna i regionen, som har beskrivits som slutet för ett självständigt Hongkong.

Under fjolårets prodemokratiska protester förekom inslag som utgjorde en "omedelbar fara" för Kinas nationella säkerhet, enligt Xie Feng, som samtidigt försäkrar laglydiga Hongkongbor att det inte finns någon anledning till oro.

I helgen greps över hundra personer i Hongkong, där demonstranter gått ut på gatorna för att protestera mot den nya nationella säkerhetslag som flera bedömare beskrivit som slutet för den delvis självstyrande regionens autonomi.

När Storbritannien överlämnade sin tidigare kronkoloni till Kina 1997 lovade Pekingregimen "ett land, två system", vilket enkelt kan beskrivas som att Hongkong fortsatt skulle få åtnjuta många demokratiska fri- och rättigheter, trots att Kina är en diktatur. Säkerhetslagen, som lades fram inför nationella folkkongressen förra veckan, ses av många som ett tecken på att Kina allt mer fjärmar sig från det löftet. Bland annat har USA hotat med ekonomiska sanktioner om Hongkongs autonomi kringskärs.

På måndagen har statliga kinesiska medier visat bilder på en grupp Hongkongdemonstranter som misshandlar en advokat med slag och sparkar. Attacken ägde rum under söndagens protester i Hongkong.

"Alla former av våld ska fördömas som en skymf mot rättsstaten och måste upphöra genast", skriver Hongkongs advokatsamfund i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE