Leif Mannerström om tuffa sjukdomstiden

”14 dagar som jag inte har något minne av var jag var”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Leif Mannerström, 80, misstänker att han smittades av corona under kändisfesten på Östermalm.

Han insjuknade kort därefter och med tiden blev det bara värre och värre.

– Det är 14 dagar som jag inte har något minne av var jag var nånstans, säger han till Aftonbladet.

Matprofilen och stjärnkocken Leif Mannerström fyllde 80 år i mars och tillhör därför i högsta grad en riskgrupp när det gäller corona. I början av april blev han allvarligt sjuk och med största sannolikhet har han haft covid-19.

– Nu mår jag alla tiders, men jag blev sjuk alldeles i början när man inte visste så mycket. Jag skulle göra ett jobb i Stockholm och dagen innan var det nyinvigning av Östermalmshallen. Jag älskar den och hade fått en inbjudan så jag och min fru gick dit. Det var som vanligt ett puss- och kramkalas och jag tror, utan att veta, att det var där jag blev smittad. Jag bor ju på landet och det finns egentligen ingen annan möjlighet. Efter en tid blev jag sjuk och det blev värre och värre, förklarar Leif Mannerström på telefon.

– Jag sökte vård, men fick rådet att inte åka in till sjukhuset, jag var för gammal. Jag känner några professorer som sa att åk absolut inte in till sjukhus, då kanske du aldrig kommer därifrån. Så med min dotters och min frus hjälp så kom jag över det där. De var till ovärderlig hjälp, det är 14 dagar som jag inte har något minne av var jag var nånstans.

Leif Mannerström (mitten) under återinvigningen av Östermalmshallen i Stockholm  i början av mars.
Foto: SHIMODA MEDIA
Leif Mannerström (mitten) under återinvigningen av Östermalmshallen i Stockholm i början av mars.

”Tappade också våldsamt mycket i vikt”

Hade du alla symtom på corona?

– Jag hade alla symtom som man skulle ha, jag kände inte lukt eller smak, jag hade magproblem, yrsel, huvudvärk, trötthet, pirr och utslag. Vi var ganska eniga om att jag hade det.

Hur var det med andningen?

– Jag hade vissa andningsproblem, men jag fick aldrig ned det i lungorna tack och lov. Det var en jävla tur det. Jag gjorde som min dotter sa att andas i ett öppet fönster. Jag andades med djupa andetag för att få frisk luft.

Var du rädd?

– Jag är inte speciellt lättskrämd av mig, men det är klart att jag kände en oro att ambulansen skulle komma och hämta mig. Jag tappade också våldsamt mycket i vikt, ungefär 15 kilo som naturligtvis var mycket muskelmassa. Jag är fortfarande väldigt trött, men vi är i karantän här ute på landet. Det är lätt när man bor på en gård. Vi håller oss fortfarande för oss själva, vi åker och handlar, men vi håller avstånd och jag hyser en stor respekt för hela den här situationen.

Klarade sig din fru Lilian från att bli smittad?

– Nej, min fru var sjuk och min dotter också. De var inte så illa däran som jag var, men det var inte så kul det heller.

Foto: KARIN TÖRNBLOM
Leif Mannerström tillsammans med frun Lilian.

”Vet inte om svenska modellen är den bästa”

Leif Mannerström uttrycker en skepsis mot den svenska taktiken med social distansering och att man ska ta sitt eget ansvar.

– Jag vet inte om den svenska modellen är den bästa. Vi i Sverige tror att det här ska vara världens bästa land, vi tror ju det i alla fall, men i det här fallet tror jag inte det. Jag har slutat titta på den där panelen som står och berättar hur många som har dött och statistik och sådant elände. Jag vet ju att det är en människa med anhöriga bakom varje tal man räknar upp.

Du tror statsepidemiologen Anders Tegnell har tagit fel beslut?

– Jag tror inte det gäller honom, jag anar bakom politikernas uttalande att det är en taktik inför väljarna. Men jag hoppas att det blir bra, det vet man inte.

Vad har du för sommarplaner?

– Jag tar det dag för dag, det hade varit väldigt roligt att hyra en husbil och åka runt i Sverige med min son och sonson, men det får man ju inte. Får man bara åka två timmar bort så får man köra så fort som möjligt. Blir man stoppad så får man säga att det gäller att komma någon vart på de där två timmarna. Jag förstår inte varför man satt just två timmar, det är en massa idéer, jag förstår mig inte på det.

Siktar på att laga mat på Youtube

Leif Mannerström är också bekymrad över att hans vänner i restaurangbranschen har det tufft i dessa tider.

– Jag får depression av att tänka på alla kompisar i framför allt Stockholm och Göteborg, duktiga restaurangmänniskor som har problem, som har betytt mycket för Sverige. Tack och lov har jag sålt mina restauranger så jag har inte det bekymret.

Sin ålder till trots så har Leif Mannerström inga planer på att lägga sig på sofflocket och rulla tummarna.

– Vi håller på att bygga en jättefin tv-studio på här på gården, där ska vi spela in i första hand hundra program som ska sändas på Youtube. Jag har skrivit ned vilka rätter jag ska laga, jag vill visa min version av hur man lagar husmanskost och vällagad svensk mat, inte en massa hittepå-mat.

Publicerad:

LÄS VIDARE