8 stränder som kan försvinna i framtiden

Klimatförändringar och bebyggelse största hoten

Publicerad:
Många populära stränder kan försvinna i framtiden.
Foto: Getty Images
Många populära stränder kan försvinna i framtiden.

Stränder

Att ligga på stranden i Barcelona, Miami eller Hawaii kan i framtiden vara ett minne blott. Runt om jorden påverkas populära stränder av bebyggelse och klimatförändringar. Här är åtta stränder som kan försvinna i framtiden.

Att ligga på en sandstrand och njuta av solen, eller i skuggan under ett parasoll, är en favoritaktivitet för många. Men runt om jorden finns populära stränder som sakta men säkert försvinner, skriver CNN.

Anledningen till att stränderna kan försvinna är erosion. Stranderosion är en naturlig process som har ägt rum i miljontals år och innebär att sand förs bort för att samlas på en annan plats. Det som påverkar erosionen är bland annat vind, vågor och strömmar. Men nu finns ytterligare två faktorer som gör att erosionen sker snabbare: mänsklig bebyggelse och klimatförändringar. Det handlar främst om bebyggelse som sker nära stranden vilket påverkar och förändrar de naturliga processerna. Även pirar och vågbrytare påverkar genom att stoppa sand från att röra sig.

– När du blockerar rörelsen av sand kan den flytta till djupare vatten utanför kusten istället för att fylla på stranden, säger Kristina Hill, docent vid University of California, Berkeley, enligt CNN.

Även höjda havsnivåer och ökat antal stormar på grund av klimatförändringar är ett hot mot dagens stränder. Här är 8 stränder som ligger i riskzonen enligt CNN.

1. Waikiki Beach, Honolulu – Hawaii

Stranden Waikiki på Hawaii är populär bland surfare, men den riskerar att försvinna om 15 till 20 år. Nu vidtar man åtgärder på Hawaii för att minska sina utsläpp och bidra mindre till klimatförändringar, men forskare menar att havsnivåhöjningen kommer ändå. För att rädda stranden behövs en snabb, global, förändring, skriver CNN.

Foto: yuruphoto / iStockphoto
Om 15 till 20 år kan denna strand vara borta.

2. Barceloneta Beach, Barcelona – Spanien

Barcelona har flera stränder, men den mest populära är Barceloneta i stadens centrum. Stranden är inte naturlig utan skapad, och tätt inpå finns bebyggelsen. Så om havsnivån höjs på platsen är det inte långt kvar innan stranden försvinner. 2008 och 2010 har det dessutom varit svåra stormar på platsen, så att flera av Barcelonas stränder har drabbats av erosion. Stränderna har återställts, men sedan dess har mer och mer sand försvunnit ut i havet.

Foto: JackF / iStockphoto
Barcelona riskerar att bli av med sin strand i framtiden.

3. South Beach, Miami – Florida

South Beach i Miami ligger bara dryga en meter över havsnivån, vilket kan komma att bli ett problem om havsnivån höjs. Man höjer nu broar och bygger murar och pumpar för att skydda viktiga delar av området, men stormar har gjort att stranden eroderats ytterligare. Det görs försök för att återställa stranden genom att flytta dit sand, men bra sand blir allt svårare att få tag på.

Foto: ULora / iStockphoto
South Beach är bara en meter över havsnivån, vilket kan bli ett problem.

4. Copacabana Beach, Rio de Janeiro – Brasilien

I Rio de Janeiro finns det flera stränder som är känsliga för havsnivåhöjningar och hotet har blivit tydligt på sistone då stormar har eroderat delar av stadens stränder – och flyttat sanden till gatorna. Än så länge kan stränderna återhämta sig efter stormarna, men frågan är hur det blir i framtiden.

Foto: Cleber Macedo / iStockphoto
Stormar har eroderat många stränder i Rio de Janeiro.

5. Surfers Paradise, Queensland – Australien

Australien är ett land där många bor nära kusten, ett land fullt av stränder som är drabbade av både havsnivåhöjningar och mycket bebyggelse vid kusterna. En av stränderna är populära Surfers Paradise i Queensland, där man arbetar med att återföra sanden till stranden. Men enligt rapporter kan det bli dyrt att ersätta den förlorade sanden, kanske för dyr för att processen ska bli hållbar.

Foto: DarrenTierney / iStockphoto
Att flytta sanden till stranden kan bli för dyrt i framtiden.

6. Ocean City, Maryland – USA

I Maryland är stranden Ocean City och dess strandpromenad viktiga delar av stadens ekonomi. Men att bevara dessa tillgångar har också blivit dyrt. Genom åren har strandens sand tömts och fyllts på ungefär var fjärde år, men en stor storm 2016 orsakade mer erosion än vanligt, så mycket att man nu har börjat fylla på med sand i förväg – till en kostnad av miljontals dollar. I samband med framtidens förutspådda ökande stormar och höjda havsnivåer väntas dessa stormskador bli ännu större.

Foto: rypson / iStockphoto
En storm 2016 skadade Ocean City extra mycket.

7. Santa Monica Beach, Los Angeles – USA

Många tar sig till Santa Monica Beach i Los Angeles för att sola, bada och surfa. Sand har flyttats till området för att skapa breda stränder, men erosion är ett problem. Man bekämpar erosionen genom ett projekt där man planterar växter och skapar sanddynor på en del av stranden, men det är oklart om projektet kommer att kunna rädda stranden om havsnivån höjs.

Foto: Veskua / iStockphoto
Det pågår försök att rädda Santa Monica Beach i Los Angeles.

8. Ocean Beach, San Francisco – USA

Ocean Beach i San Fransisco är inte en speciellt badvänlig strand. Starka strömmar och kallt vatten gör att personer som bara vill ta ett dopp undviker platsen, men stranden är populär bland surfare. Trots att Ocean Beach är bred så står den inför fler utmaningar, främst erosion. I samband med fenomenet El Niño som sker ungefär vart tredje till femte år så har stranden blivit av med mycket av sin sand. I San Fransisco förbereder man sig nu för en havsnivåhöjning genom att dels återföra sand till stranden och dels flytta strandnära vägar och skydda viktiga byggnader.

Foto: travelview / iStockphoto
Vid Ocean Beach har man börjat flytta vägar och skydda byggnader inför framtiden.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA