Mejla

Lena Mellin

Bara M-väljare vill ha söndagsöppet på Systembolaget

Frågan är politiskt död

Publicerad:

Moderaternas väljare är de enda som vill att Systemet ska vara öppet på söndagar.

Alla andra väljare är motståndare enligt Aftonbladet/Inizio.

Det har gått drygt en vecka sedan Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer meddelade att partiet bytt ståndpunkt och vill att Systembolaget ska vara öppet också på söndagar.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sade han till Sveriges Radio.

Beslut i frågan fattas vid partistämman i slutet av oktober.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYR≈N

 

Men om Moderaterna tror att det är en valvinnande fråga har de fel. Enligt Aftonbladet/Inizio är en majoritet av väljarna emot att Systemet har öppet på vilodagen.

Mer än hälften, 52 procent, säger nej till söndagsöppet. Medan betydligt förre, en tredjedel eller 34 procent, säger ja. Resten har ingen uppfattning.

Män är inte helt oväntat mer positiva till söndagsöppet, 39 procent, jämfört med kvinnor, 30 procent.

 

Skillnaderna mellan olika åldersgrupper är ganska liten med ett undantag, 42 procent av väljarna mellan 30 och 45 år vill kunna handla vin, öl och annan alkohol på söndagar.

Frågan är polariserad i väljarkåren. Ska man generalisera är borgerliga väljare mer positiva till söndagsöppet än de på vänsterkanten.

Mest emot att Systemet slår upp portarna på söndagar är Vänsterpartiet respektive Miljöpartiets väljare, 10 och 11 procent.

Den enda väljargrupp där en majoritet är för söndagsöppet är Moderaternas. Där tycker 58 procent att det ska gå och handla på Systemet under hela helgen. 24 procent av M-väljarna är emot.

 

Att driva frågan om söndagsöppet är alltså inte en vinnande fråga för Moderaterna. De har inte mer än hälften av de egna väljarna med sig och en majoritet av andra väljare emot sig.

Sannolikheten för att riksdagen skulle ändra den sekelgamla ordningen och slå upp dörrarna även på söndagarna är mycket liten. Det finns absolut ingen majoritet för det. Frågan är politiskt död.

 


Aftonbladet/Inizio

Är du för eller emot att Systembolaget även är öppet på söndagar?

  • För söndagsöppet: 34 procent

  • Mot söndagsöppet: 52 procent

  • Vet ej/tveksam: 13 procent

 

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. 1 302 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 11 och 17 september, Frågan som ställdes var:  Systembolaget har i dag öppet måndag-lördag. Är du för eller emot att Systembolaget även har öppet på söndagar?


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE