Löfven, din regering måste få män att förstå

Debattören: Nu krävs det att gå från ord till handling

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Josefine Nilssons öde visar ännu en gång att regeringen måste visa upp genomgripande samhällsförändringar som leder till att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor, skriver Monica Green.
Foto: Marco Gustafsson / TT
Josefine Nilssons öde visar ännu en gång att regeringen måste visa upp genomgripande samhällsförändringar som leder till att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor, skriver Monica Green.

DEBATT

DEBATT. Dokumentären om Josefine Nilssons öde visar ännu en gång att mäns våld mot kvinnor inte tas på tillräckligt stort allvar.

Var tredje kvinna i världen och var fjärde kvinna i Sverige har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara.

Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser. I allt för många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv.

Våld, misshandel och sexuella trakasserier mot kvinnor var inget nytt när Metoo upproren uppstod. Men alla dessa tusentals vittnen visade att det omgivande samhället gör för lite.

Attityder och normer skapas redan under uppväxten. Därför är det nödvändigt att satsa på förebyggande insatser och metoder för att stävja normer och skadliga maskulina beteenden som bidrar till diskriminering och våld mot kvinnor. 

Jämställdhet gynnar alla oavsett könsidentitet – alltså är det viktigt att engagera män i arbetet för en mer jämställd värld. Vi har alla ett gemensamt ansvar i arbetet för att stoppa alla former av våld och diskriminering, och med enade krafter kan vi uppnå förändring. 

När UN Women drog igång HeForShe med Emma Watson i spetsen 2014 var Stefan Löfven en av de första världsledarna som ställde sig i framkant för att männen ska ändra sitt beteende. Det var vi både stolta och glada för, men vad har hänt sedan dess?

Målet var att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en fråga för alla människor oavsett kön. Budskapet var att fler män behöver engagera sig för jämställdhet och att han skulle personligen gå i täten med en bred agenda för ökad jämställdhet i Sverige.

Men vad har gjorts för att just männen ska förstå att deras attityder, agerande och sätt att vara har avgörande betydelse för att stoppa våld mot kvinnor, misshandel och död?

Nu krävs det att gå från ord till handling. Det handlar om förändringar i förskolan, skolan, fritidshemmen, fritidsgårdar, bostadsföretag, idrotten och övriga föreningslivet.

Det handlar om utbildning i hela kedjan på företag för att upptäcka och uppmärksamma misshandel och våld. Det handlar om att näringsliv och fackförbund tar sitt ansvar för förändrade attityder för en bättre värdegrund.

Dessutom handlar det givetvis om rättsväsendet och om hur vi bemöter de redan utsatta kvinnorna.

Den feministiska regeringen måste visa genomgripande samhällsförändringar som leder till att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor. Men det handlar också om det personliga ansvaret med civilkurage. Att var och en av oss tar ansvar för en tryggare tillvaro.

Det handlar om att gå från ord tillhandling. Tillsammans gör vi skillnad.


Monica Green, ordförande UN Women nationell kommitté Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE