Turkiskt anfall ”inom kort”

Av: Oscar Schau, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkisk militär kommer "inom kort" att korsa gränsen till Syrien, uppger president Recep Tayyip Erdogans kansli.

På Twitter skriver presidentkansliets kommunikationschef att kurdiska soldater kan hoppa av eller vänta på att Ankara ska stoppa dem.

På tisdagen slog turkiskt artilleri till mot mål vid gränsen för att förhindra kurdiska styrkor från att förstärka sitt försvar.

Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet, skriver på Twitter att kurdiska soldater kan välja på att hoppa av eller vänta på att Ankara ska "stoppa dem" från att störa Turkiets kamp mot IS.

1 av 2 | Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Bild tagen från den turkiska sidan av gränsen mot Syrien på tisdagen.

Lovar att slå tillbaka

Förberedelserna för det turkiska anfallet kommer sedan USA:s president Donald Trump drog tillbaka landets militära närvaro i området i början av veckan.

Kvar vid gränsen står nu kurdiska miliser, fortfarande formellt understödda av USA, redo att slå tillbaka en turkisk anstormning.

– Vi kommer att göra motstånd. VI har legat i krig i sju år, och vi är redo för ytterligare sju, säger den kurdiska milisbefälhavaren Mazlim Kobani till New York Times.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Cem Oksuz / Presidential Press Office / REUTERS
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Ska säkra gränsen till Syrien

Turkiets mål med den planerade militära kampanjen uppges vara att rensa bort fientliga grupperingar från gränsen till landet.

Detta för att skapa ”fred och stabilitet” i regionen.

Den mest framstående väpnade grupperingen i området är den kurdiska YPG-milisen, tillhörande det förbjudna kurdiska arbetarpartiet (PKK) samt de Syriska demokratiska styrkorna (SDF).

YPG har spelat en avgörande roll i kriget mot den nu till stor del besegrade terrorgruppen IS.

Kurdiska PKK, vars mål är att bilda en självständig kurdisk stat, är listat som en terrororganisation av Turkiet, USA, EU och Australien.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE