”Olyckligt beslut – glädjen försvinner”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Friidrottsförbundet ändrar.

Chanserna att kvala in till OS blir färre.

Ett val som förstör anser Sveriges förbundskapten.

– Det tar bort ljuset i tunneln, säger Karin Torneklint.

Det internationella friidrottsförbundet har tagit beslutet, som gäller från och med nu till 30 november, att ta bort möjligheten för friidrottare att kvala in till sommar-OS som flyttats till 2021.

Detta gör att om en spjutkastare eventuellt slår världsrekord i sommar räcker inte det kastet för att kvalificera sig till de olympiska spelen i Tokyo.

– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut, måste jag säga. Man rycker undan mattan från fötterna, nu har de aktiva inget att se fram emot, för vi måste ju tro att de flesta länderna kan tävla snart igen. Vi är ju bara i april, nu tar man bort allt ljus i tunneln, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet.

Sedan 2019 har det varit möjligt att kvalificera sig till OS, de som redan har klarat kvalgränsen har en biljett till Tokyo. Men det är många som drabbas av att nästa möjlighet för en friidrottare att visa att de kan hoppa, kasta eller springa det som behövs inte finns förrän första december.

”Glädjen försvinner”

– Det här försvårar verkligen för de yngre som kanske slår igenom i sommar. Jag tänker på en sådan som diskuskastaren Vanessa Kamga. Och på spjutkastare som inte kan kasta så ofta. Det är ett tufft slag för de aktiva, motivationen och glädjen försvinner.

Förutom att OS har flyttats fram ett år har sex Diamond League-galor skjutits upp, första DL-galan blir i dagsläget den 7 juni i Eugene.

Publicerad:

LÄS VIDARE