Platsbrist på förskolan – då flyttade barnen in på ett äldreboende

avDennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Faksimil / TV Midtvest
Nödlösningen har blivit en toksuccé.

I danska Kloster hade förskolorna platsbrist. Så de små fick lov att hitta ny plats – i äldreboendets källare. Nu hyllas lösningen.

– Det finns en ro hos de äldre som smittar av sig på barnen, säger barnpedagogen Gitte Sig till danska TV Midtvest.

Planen var egentligen aldrig att ett gäng barn skulle flytta in på ett äldreboende. Men i danska Kloster uppstod situationen. Förskolorna hade platsbrist, och outnyttjad yta fanns i källaren på äldreboendet Holmohjemmet.

Vissa oroar sig kanske för att de små ska störa de äldre. Men så har det inte alls blivit, förklarar Lissi Mikkelsen som är enhetsledare på Holmbohjemmet.

– De äldre mår bra av att det är lite liv ibland. Ibland är de ute och kikar på vad barnen har för sig, säger hon till TV Midtvest.

Foto: Faksimil / TV Midtvest
En flicka passar på att lämna över en present till en av de boende.

”Deras ro smittar av sig”

Även om åldersgrupperna är separerade i huset ses de då och då. En äldre dement dam kan sitta och spela spel med en liten flicka från förskolan. Barnpedagogen Gitte Sig tror att det finns ett positivt gemensamt utbyte mellan grupperna.

– Det finns en ro hos de äldre, som smittar av sig på barnen. Jag kan märka att när de äldre kommer nära visar barnen en annan form av respekt, säger hon.

Enligt ursprungsplanen ska barnen flytta från äldreboendet till sommaren. Men efter att nödlösningen blivit en storsuccé kan pedagogerna tänka sig att bli kvar på boendet.

– När jag haft med mig barnen upp är de intresserade av de äldre, och de äldre var intresserade av barnen, säger Gitte Sig till TV Midtvest.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark