Mejla

Petra Thorén

Hon bör få chansen i EM-kvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En skada på en nyckelspelare kan ställa till det för en förbundskapten.

Det kan också öppna en möjlighet.

Peter Gerhardsson har en gyllene chans, han bör ge den till Zecira Musovic.

Allt sedan musikälskaren Gerhardsson tog över taktpinnen i det svenska landslaget har en tongivande spelare varit given.

Nu sitter Hedvig Lindahl hemma i Madrid med knät i ett paket.

Det råder en viss osäkerhet kring målvaktens rehabiliteringstid då hennes klubb Atletico agerar som den storklubb den är och inte låter henne själv eller landslagets läkare uttala sig, men det pekar på två månader om jag tolkar den information som lämnats rätt.

Lindahls frånvaro skapar nya förutsättningar inför stundande EM-kval.

Det riktar ljuset mot den kortsiktiga frågan om vem som får förtroendet nu och som kan bli den som ersätter 37-åringen på sikt när hon pensionerar sig.

Både Jennifer Falk och Zecira Musovic har ett stort antal landslagssamlingar på sina erfarenhetskonto sedan första uttagningarna 2016 respektive 2017. De har spelat en (1-2 mot Danmark) respektive tre (3-0 mot Ryssland, 0-1 mot Italien, 0–1 mot Tyskland), men inget av tillfällena har varit i kval- eller mästerskapssammanhang

Två resonemang

Det finns inget helt givet val, Falk och Musovic har båda varit gedigna i sina klubblag Kopparbergs och Rosengård, hittills den här säsongen.

De har mognat, tagit kliv spelmässigt och hållit sina nollor.

Jennifer Falk, 27 år och 171 cm lång, har med sitt mod, sin reaktionssnabbhet och med ett fotarbete grundat i en tenniskarriär fortsatt sin spektakulära och sent startade målvaktssatsning.

Zecira Musovic, 24 år och 178 cm lång, har mognat och utvecklat sitt spel i luften som varit en begränsande faktor.

Man kan som god ledare och matchcoach resonera så här: låta dem få var sin match, en mot Ungern torsdag kväll, en mot Island på tisdag så konkurrensen lyfter dem vidare.

Man kan också se fördelar med att ge en av målvakterna fullt förtroende i båda matcherna.

”Känns som den naturliga efterträdaren”

Här finns en öppning att bana väg för Sveriges kommande internationella toppmålvakt.

Jag hoppas att Peter Gerhardsson ger Zecira Musovic den chansen.

Hon känns som den naturliga efterträdaren på sikt, en spelartyp som som har en attityd och närvaro i matcherna som ger henne intrycket av att äga sitt straffområde.

Utanför har den lite kaxiga, tillbakalutade approachen ibland slagit tillbaka, men mognaden har fått uttrycken att ändras och balanseras.

För att få lite perspektiv på hennes utveckling slog jag en signal till Elisabeth Leidinge, banbrytare i landslagsfotbollen och målvaktsinstruktör på riksnivå efter spelarkarriären.

–Jag träffade henne första gången på Elitflicklägret. Hon var ute och virrade totalt i positionsspelet då. Men jag minns hennes fantastiska fötter, jag tror hon spelat mycket hemmavid, berättar Leidinge som följt Rosengårdsmålvaktens utveckling via de unga landslagen.

Under åren har hon fått jobba hårt med sin fysik och kvickhet. Här finns det fortsatt en retning av röda muskelfibrer att göra.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Goda valmöjligheter

Vägen fram har inte varit enkel. Misstag både i det internationella cupspelet och i landskampen mot Italien har blottat svagheter, men se bara på berg-och-dalbanan som ledde fram till Hedvig Lindahls otroliga VM 2019.

Oavsett vilket beslut Peter Gerhardsson fattar inför mötet med Ungern är valmöjligheterna goda. Och då har vi inte ens pratat om framtidsmålvakten Emma Holmgren från Uppsala, som är inkallad efter Lindahls återbud.

Om nu Sverige har en angenäm sits är situationen fullständigt annorlunda för Ungern.

När laget kom till Gamla Ullevi för träning på onsdag kväll var det utan åtta ordinarie truppspelare som testats positivt för covid.

Spelarna tempades, tog sina yogamattor och under armen och rullade ut dem på ett soligt gräs. Det finns inte mycket att göra åt situationen och att andas utan munskydd ger nytt friskt syre.

– Det är en svår situation för oss. Jag har ingen bra känsla men vi ska ge allt nu när vi är här, säger Zsanett Jakabfi.

Wolfsburgs spelare tror inte Ungern har bredd och spets för att rubba Sverige.

Inte ens en ny målvakt, en osäkerhet kring kompromisslösa Kosovare Asllanis form och skadebekymmer för anfallarna Mimmi Larsson och Stina Blackstenius ger Ungern hopp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.