44 personer i två bilar genom hål: Dödskrasch och brand

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den åttasitsiga stadsjeepen hade 25 passagerare när den kraschade med en lastbil.

Enligt övervakningsbilder kom den från ett hål i gränsstaketet mot Mexiko.

Ytterligare en bil fanns med i samma smugglingsoperation – med 19 personer i fordonet.

Minst 13 personer dog när stadsjeepen, en Ford Expedition av 1997 års modell, kom över i mötande körfält och kraschade med en gruslastbil.

Olyckan inträffade strax efter klockan sex på morgonen på tisdagen på en motorväg i södra Kalifornien några mil efter gränsen mot Mexiko.

– Vissa kastades ut på trottoaren, på marken och dog. Andra hittades döda inne i fordonet, sa Omar Watson, chef vid Kaliforniens Highway Patrol, under en presskonferens på tisdagen.

Bilen var åttasitsig, men totalt 25 personer hade tryckt in sig i fordonet. Alla säten förutom det främre var bortplockade för att få in alla människor.

I den här bilen satt 25 personer.
Foto: Gregory Bull AP
I den här bilen satt 25 personer.

44 personer genom gränshål

Anledningen till olyckan är fortfarande oklar. Det var en klar, solig dag. Men att bilen var så pass överlastad tros ha kunnat vara orsaken till kraschen.

Enligt trafiksäkerhetsexperten Frank Borris kan alla passagerare ha frestat på bromsarna och gjort det svårare att styra fordonet.

– Du kommer ha längre stoppsträcka, försenad reaktion på styrningen och möjlig överreaktion på alla typer av filbyte i hög hastighet, säger han till AP.

Polisen uppger att det var kaotisk stämning när de anlände till olyckan. Några av passagerarna försökte bända sig ut från bilvraket och andra vandrade runt på ett intilliggande fält.

Enligt nya uppgifter från AP var bilen del av en smugglingsoperation från Mexiko med ytterligare en bil inblandad.

Foto: AP
Hålet i muren.

Övervakningsbilder visar hur en Ford Expedition och en Chevrolet Suburban körde genom ett hål i gränsstaketet tidigt under tisdagsmorgonen, strax före den svåra olyckan.

Den andra bilen hade 19 passagerare och fattade eld tidigt efter att ha kört in på amerikansk mark. Alla personer i bilen överlevde och togs av gränspolis.

Forden fortsatte färden västerut några mil innan kraschen med lastbilen.

Staketet bestod av stålpelare och var uppfört innan Donald Trumps murbygge där en stor del av gränsen nu har högre barriärer som också går längre ner i marken, skriver AP.

Bilder från gränspolisen visar hur en panel med åtta stålstolpar grävs ut ur marken och lämnats vid sidan av hålet.

– Människosmugglarna har visat gång på gång att de inte bryr sig om mänskligt liv. De som funderar på att korsa gränsen illegalt borde stanna till och överväga farorna som allt för ofta slutar i tragedi, tragedier som våra gränspoliser och räddningstjänster tyvärr känner till allt för väl, säger Gregory Bovino, chef vid gränspolisen, till AP.

Skördetid för grönsaker

Överfarten skedde längs ett område med en äldre barriär mot Mexiko där många tar sig över och väntar på att bli upplockade av bilar på den amerikanska sidan.

En stor del av migranterna som tar sig över från Mexiko har jobb som väntar på närliggande grönsaksodlingar. Just nu är det skördetid i södra Kalifornien för sallad, broccoli och lök.

Staden Holtville, där kraschen inträffade, kallar sig för ”Världens morotshuvudstad”, uppger AP.

En dryg kilometer från dödskraschen finns en kyrkogård där migranter som dött under gränsflykten ligger i rader av omärkta gravar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN