Gör din egen saft

Publicerad:
Uppdaterad:
Hemmagjord saft i en fin glasflaska.
Foto: iStock / Getty Images 
Hemmagjord saft i en fin glasflaska.

Recept

Det finns inget godare än ett glas kall hemmagjord saft.
Dessutom är det det perfekta sättet att ta tillvara på sommarens alla frukter och bär.
Häll upp saften i en fin flaska så har du en trevlig present att ge bort till nära och kära.

Saft är ett fantastiskt sätt att ta tillvara på trädgårdens frukt och bär. Det är gott, läskande och passar alla varma sommardagar. För att saften ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du förvarar den i väl rengjorda flaskor. På så vis kan du spara flaskorna och mot hösten och vintern njuta av en liten bit av sommaren.

Ta tillvara på frukten

Rabarber är perfekt att göra saft på. Dessutom är det hur lätt som helst att göra. Det enda du behöver är rabarber, socker och citron. Detsamma gäller för hallon och jordgubbar, gör du saft på det får du svensk sommar på flaska. Ett tips är att använda bär som börjat bli en aning mjuka för att äta som de är, på så vis går inga bär till spillo.

Testa dig fram med olika smaksättningar, koka med en vaniljstång så får du en härlig sötma från vanilj, eller varför inte slänga i lite citrongräs för en trevligt frisk saft.

Fläderblomssaft

Den är god att dricka som den är men är även en fantastisk smaksättare till somriga drinkar. Säsongen för fläder är relativt kort så skynda att plocka och safta.

Det gäller dock att vara noga när du plockar fläderblommorna, det finns nämligen den som är giftig, så kallad falsk fläder. Den äkta flädern känns igen på sina stora vita eller svagt gula blommor som växer i tillplattade knippen. Ett sätt att kontrollera att det är äkta fläder är genom att ställa blomman upp och ner - välter den är det inte äkta fläder. Blommorna har en karakteristisk söt doft och bären är svarta när de mognat.

Druvfläder är en typ av falsk fläder som du bör se upp för. Den känns igen på blommorna som växer i klasar och har mörka kvistar. Även bären skiljer sig åt och till skillnad från äkta fläder är druvfläderns bär klarröda i färgen.

 

Foto: Thinkstock
Flädersaft

Testa vinbärsblad och körsbär

Svartvinbärssaft är en riktig klassiker men att göra saft på vinbärsbladen är också fantastiskt gott. Passa på att använda allt du kan från trädgården att göra härliga drycker på.

Har du turen att ha ett eget körsbärsträd men inte vet vad du ska göra av alla körsbär borde du testa att göra saft på dem. Körsbärssaft är söt-syrligt i smaken och får en fantastiskt fin färg.

 

Fem goda recept på hemgjord saft:

 

Foto: Heidi-Kristin Andersson
Svartvinbärssaft

 

Foto: Anna Emilia
Jordgubbssaft

 

Foto: Thinkstock
Körsbärssaft

 

Foto: Rebecka Rynefelt
Hallonsaft

 

Foto: Matilda Lindeblad
Rarbersaft – jättegott recept. Servera med en limeskiva.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE