”Vem bor här? En vit!”

Foto: Skärmdump SVT PLAY
KOLUMNISTER

Jag låg i en grekisk säng och gosade ner mig bland för stora hotellkuddar. Inte med Stavros, utan med Underbara Clara, Clara Lidström.

Vi hade åkt på gemensam skrivresa och nu låg vi i vår sköna hotellsäng och ville streama lite tv innan vi somnade.

Vi tittade på min favorit, ”Judge Judy”, och vi tittade på ”Vem bor här?” i SVT1.

Clara hade aldrig sett programmet förut, hon har ingen tv, men hon tittade intresserat och följde med till de fem olika bostäderna. Hon gissade till och med vilka som bodde var.

Lite senare skrev hon i sin blogg att vi hade tittat på skräp-teve.

”Vadå för skräp-teve?” ville en kommentator veta.

”Vem bor här” svarade Clara och mitt hjärta sjönk en aning.

Jag tycker ju att ”Vem bor här?” är kvalitet.

Men sådant är livet.

När jag kom hem såg jag ett avsnitt tillsammans med Joachim.

Han konstaterade snabbt att formatet inte håller för en timme, att de skulle tagit bort allt lull-lull mellan visningarna och gjort en halvtimmes bra teve av det istället för en timmes utfyllnad.

Både Clara och Joachim har rätt, antar jag.

Men vad ingen av dem nämnde och som jag förundrats över sedan starten är hur otroligt vitt detta program är.

SVT har lyckats få med både män och kvinnor, spridda åldrar, barnfamiljer, ensamstående och vitt (VITT!) skilda yrken.

Det är vita människor med vita hem.

Hittills i årets säsong har tjugofem personer visat upp sina hem.

Av dessa tjugofem personer har tre ”icke-svenskklingande” namn. Hur är det ens möjligt att få till ett så uruselt tvärsnitt av Sveriges befolkning?

Har bara vita människor med vita hem anmält sitt intresse? Eller finns det inga svenska somalier, svenska thailändare, svenska eritreaner, svenska kineser eller svenska indier med hem vackra nog att visa upp?

Vill SVT få oss att tro att utomeuropeiska människor bor i trånga lägenheter med inredning från ”deras kultur” och att det därför blir alldeles för lätt att gissa vem som bor var? Har alla en get på sin balkong och hummus på spisen, eller vad är problemet? Och varför är jag, så vitt (VITT!) jag vet, den första som ställer de här frågorna?

Jag fortsätter att titta på det alldeles för långa programmet med meningslösa inhopp av programledaren Malin Olsson som frågar deltagarna om de ”tror att de ska vinna” och om de ”är bra på att gissa.”

För det är trots allt ganska roligt att gissa vilken vit person som bor i vilket vitt hem. Men herregud vad roligt det skulle vara om alla svenskar hade varit representerade.

Vem bor här?

Vem bryr sig?


  • Rör dig: Precis när björkarna i Kalmar slog om till grönt och solen lyste skönt presenterade Moderaterna sin vårmotion, och jag blir så himla less. Kan vi inte bara få sitta stilla och njuta av våren? Ständigt denna träningshets.

  • Stör mig: När jag i söndags såg Your name tillsammans med barnen blev jag varse att man numera måste visa upp en biljett i taget eftersom de ska läsas av med en maskin. Biofacket har sagt ifrån, antalet rivskador måste minska. Jag hatar framtiden.

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM