Skalp av Artemis – efter tung förlust

Svenskbåten slog mästarna efter mästerlig start

avHampus Hagman

Svenskdagen på det turkosa vattnet i Bermuda började tungt med en förlust mot nederlagstippade Frankrike.

Men Artemis räddade den andra seglingsdagen med att ta en förkrossande seger över regerande mästarna från USA, Team Oracle.

– Otroligt viktigt, varje poäng räknas och tappar vi en måste vi ta tillbaka den någonstans, säger ”grindern” Anders Gustafsson till C More.

Foto: Sander van der Borch

Den svenska utmanarbåten Artemis började med en seger och en förlust på den första tävlingsdagen i Bermuda, där världens bästa seglare gör upp om att få utmana USA i en rafflande duell om världens äldsta sporttrofé, Americas Cup.

Söndagen, som bjöd på något svagare vind, blev väldigt upp och ner för Sverige precis som vinden ute på banan.

Först en förlust mot Frankrike – som därmed tog sin allra första seger – för att sedan följa upp med att bli det första laget att slå Jimmy Spithill & Co på mästarbåten Team Oracle från USA.

– Vi var inte så glada efter första racet. Så det var otroligt att vi kom tillbaka, säger Anders Gustafsson, ex-OS-kanotisten som funkar som en ”mänsklig motor” ombord, till C More.

Foto: Sander van der Borch

”En fantastisk start”

En mästerlig start från taktikern Nathan Outteridge, den australiske skepparen på svenska båten, satte tonen och därefter släppte Artemis aldrig amerikanarna förbi sig och korsade mållinjen hela 39 sekunder före.

– Vi låste upp dem i starten och fick idealt utgångsläge, när vi kom iväg i ledning kunde vi sen välja vår väg i banan. Sen blev det lite fajt men vi lyckades hålla huvudet kallt och vår taktiker gjorde sen jobbet, säger Anders Gustafsson

Sverige, med totalt tre svenskar i teamet, har setts som en favorit till att utmana om slutliga titeln och har efter två seglingsdagar två poäng, efter två segrar och två förluster.

Seglingarna fortsätter måndag klockan 19.00 svensk tid och då ställs Artemis Racing mot Nya Zeeland.

ARTIKELN HANDLAR OM