”Inte varje dag ens gamla elever kan bli president”

NYHETER

AMIENS. Arnaud Bretange kommer med det stora blåvita paraplyet uppfällt mot duggrenget.

Historieläraren minns presidentkandidaten Emmanuel Macron mycket väl mest för att han var en elev som alla andra.

– Jag kunde inte föreställa mig att han en dag skulle kunna bli Frankrikes president, säger han och den grå mustaschen hoppar när han ler brett.

1 av 11 | Foto: Nikolai Jakobsen
Macrons skrynkliga valaffisch.

Vi sitter i ett litet rum på Jesuitskolan La Providence, en privat elitskola i Amiens, en nordfransk stad med cirka 130 000 invånare.

Arnaud Bretange pensionerades från sin lärartjänst för drygt ett år sedan men i början av 90-talet undervisade han den då 15-årige Macron i historia och geografi.

– Liksom de flesta andra pojkar hade han halvlångt hår, berättar läraren som behåller den tjocka skinnjackan på.

– Han sa inte så mycket men när han väl öppnade munnen var han alltid rakt på sak. Macron var omtyckt av sina klasskamrater.

Foto: Nikolai Jakobsen
Arnaud Bretange

En sak minns den pensionerade läraren särskilt.

– Macron var väldigt intresserad av teater. Klassen skulle sätta upp en pjäs och han var väldigt upprörd över att alla inte kunde få en roll. Så han skrev om pjäsen för att få in roller till alla.

Kvinnan han skrev om pjäsen tillsammans med var lärarinnan Brigitte Auziere. Då en gift trebarnsmamma som var 24 år äldre än han själv. I dag Macrons hustru.

Något som fortsätter att fascinera i valrörelsen. En åldersskillnad i den omvända riktningen hade inte alls väckt samma uppmärksamhet.

– Brigitte var min kollega men jag anade aldrig vad som pågick, berättar Arnaud och får ett allvarligt uttryck i ansiktet. Macron var ju bara 15 år. Jag kunde inte ens föreställa mig att de hade ett förhållande. Först flera år senare fick jag reda på vad som hänt. Så det blev aldrig någon skandal här på skolan.

Andra har beskrivit Emmanuel Macron som en sällsynt begåvning som hade svårt att umgås med sina jämnåriga klasskamrater. Han pratade hellre med lärarna. Men Arnaud Bretange ger en helt annan bild.

– Macron var väldigt ödmjuk men annars var det ingenting som stack ut. Att han en dag skulle kunna bli Frankrikes president var inget jag ens kunde föreställa mig.

Han höjer ögonbrynen och gör en gest mot huvudet.

– Men självklart är jag väldigt stolt. Det är ju inte varje dag som en av ens gamla elever har chans att nå presidentposten. Jag är också övetygad om att Brigitte blir en väldigt aktiv och bra första dam. Kanske lite av amerikansk modell.
Bretange är mer än stolt. Han har till och med gått med i Macrons rörelse "En marche" (Framåt) och kampanjar för sin gamla eleve. Han tycker det är viktigt att Frankrike fortsätter vara en del av Europa.

– Nyligen var Macron här i stan och vi träffades för första gången sedan han slutade. Lustigt nog var det han som kände igen mig.

Skickades till prestigeskola

Från den pampiga skolbyggnaden är det inte mer än en halvkilometers gångpromenad till Macrons föräldrahem på Rue Gaulthier de Rumilly. Pappan som är kirurg bor fortfarande kvar i den pampiga tegelvillan. Ett av få fristående hus på gatan som annars kantas av vad som påminner om engelska radhus av bättre sort.

När kärleksaffären med lärarinnan blev kände skickades Macron iväg för att avsluta sina studier vid en prestigeskola i Paris. Föräldrarna trodde först att Macron lagt an på Brigittes yngsta dotter som gick i hans klass. När de fick klart för sig att den var den 24 år äldre kvinnan som var föremålet för hans uppvaktning blev de först chockade och upprörda. Men trots att de försökte splittra upp dem kunde de inte hindra att paret fortsatte sin relation
I nedre änden av gatan ligger ett litet men pittoreskt centrum med bageri, blomsteraffär, slakteri och några andra butiker.

Pratar inte privatliv

Slaktaren Cindy Breelle är inte så pigg på att prata politik. Hon berättar hellre om familjens kaninpaté som fått pris, en medalj som, står på disken.

– Macrons pappa gick förbi här för en halvtimme sedan, berättar hon. Han brukar komma in i bland och köpa lite paté.

Emmanuel Macrons privatliv har gjort hennes nyfiken men det är inget man gärna pratar om i de här kvarteren.

– Det passar sig inte, säger hon och sänker blicken. Hon kommer ju från en väldigt fin familj här i staden.

Foto: Nikolai Jakobsen

Anne Boinet kommer in för att köpa lite skinka. Hon tänker rösta på Macron på söndag.

– Först tyckte jag att han var för ung och oerfaren. Men nu när jag lyssnat lite mer på honom så känns han väldigt ambitiös och smart med många djupa tankar om hur Frankrike kan bli bättre.

Hon slänger upp sin bruna skinnryggsäck på ena axeln.

– Han har lite dålig tajming eftersom många i Frankrike sökt sig till de mer extrema kandidaterna i en tid då kampen mellan de rika och fattiga hårdnar. Macron har verkligen fått kämpa för att nå fram. Jag tror han blir en bra president.

Tanken att han skulle förlora vågar hon inte ens tänka.

– Jag gillar verkligen inte Marine Le Pen. Hennes ton är så aggressiv. I sitt sätt att prata påminner hon mig om Hitler.

Anne är själv lärare och känner väl till La Provience där Macron fick sin utbildning.

– En riktig elitskola där de sållar ut de bästa och peppar dem att göra sitt yttersta.

Macron-bok bästsäljare

I och med presidentvalet har Macron plötsligt fått ett behov av att visa upp sina rötter. Särskilt som Marine Le Pen älskar att måla ut honom som girig bankir från investmentbanken Rotschild där han arbetade en tid eller en kopia att president Hollande vars finansminister har var under några år. Anknytningen till hemstaden ute på landsbygden får Macron att framstå som mer vanlig.

Förmodligen var det därför som han i slutet av förra året beslöt att lansera sin bok "Revolution" i bokhandeln Martelle precis intill Amiens breda och pampiga gågata.

– Kön ringlade sig ända bort ut genom dörren, berättar Fabian Doremus och visar med en gest mot utgången. Macron var här i en dryg timme och signerade böcker.

Foto: Nikolai Jakobsen

Nu ligger några exemplar på ett separat bord med andra böcker om Macron och motkandidaten Marine Le Pen.

– De andra böckerna säljer inte så bra men hans bok har vi sålt över 400 exemplar av. Det är väldigt mycket här.

Fabian avslöjar att Macron inte var hans val i den första omgången men nu kommer han att rösta på stadens son.

– Inte för att jag känner någon stolhet utanför att stoppa Le Pen.

Många invånare känner inte till att Macron härstammar från Amiens. Däremot känner nästan alla till hustruns familj. Från bokhandeln är det inte ens hundra meter till den exklusiva chockladbutiken som bär familjens namn, Jean Trageaux, skrivet med chokladbruna bokstäver i skrivstil.

”Jag förstår varför ni är här”

Expediterna är klädda i bruna förkläden. Den vi börjar prata med får något defensivt i blicken när hon hör att vi är journalister.

– Jag förstår varför ni är här. Ägaren har sagt en gång för alla att han inte tänker uttala sig om valet.

Men hon pratar gärna om butikens specialitet som är en särskild typ av macaronger, mandelkakor som ligger inlindade i glittrigt papper.

Fler än en har gjort sig lustig över likheten mellan Macron och Macaron. Men det är bara en som kan bli president.

Utanför rådhuset är en demonstration mot Marine Le Pen precis på väg att lösas upp. Jean-Claude Manebard är en av deltagarna som försöker uppmana till en "barrage", att blockera Le Pen genom att rösta på Macron.

– Jag röstade på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon i den första omgången och gillar inte Macron men Le Pen måste stoppas till varje pris. Om hon vinner är jag rädd att det i längden innebär inbördeskrig i Frankrike.

ARTIKELN HANDLAR OM