Fuskade de sig till sista VM-platsen?

Diskuteras världen över efter tv-bilderna på stjärnan

avPatrik Brenning

Efter att Chile släppt in både 0–2 och 0–3 mot Brasilien kunde såväl Peru som Colombia vid ett oavgjort resultat passera den regerande sydamerikanska mästaren i VM-kvaltabellen.

Men är det fusk om båda lagen då kommer överens om att sluta anfalla?

Den frågan ställer sig fotbollsvärlden efter tv-bilderna på Colombias anfallsstjärna Radamel Falcao.

Efter att Peru, genom en vacker frispark från Paolo Guerrero i den 77:e minuten, kvitterat till 1-1 mot Colombia syns det på tv-bilderna hur Colombias Radamel Falcao går runt och diskuterar med flera motspelare.

– Vi spelar oavgjort så ryker Chile, ska anfallaren, enligt chilensk media vars uppgifter återges av danska Ekstrabladet, ha sagt.

Bekräftar: Talade med Falcao

Chile låg då under med flera bollar mot Brasilien vilket betydde att Colombia och Peru vid varsin poäng båda skulle passera den regerande sydamerikanska mästaren i kvaltabellen. Perus mittfältare Renato Tapia bekräftar också att samtal fördes på planen.

– Colombianerna närmade sig oss under de sista fem minuterna och de visste hur situationen såg ut i de andra matcherna. Därför blev matchen hanterad som den var tvungen att hanteras. Jag talade med Falcao och han sa att vi båda var vidare men det här är fotboll och man ska försöka vinna, säger Tapia.

Ger upp alla anfallsförsök

På tv-bilder från matchen syns ändå tydligt hur båda lagen mer eller mindre ger upp alla anfallsförsök under de avslutande minuterna. Efter slutsignalen firar också båda lagen vilt.

Resultatet innebär att sydamerikanska mästarna Chile är utslaget samtidigt som Colombia går direkt till VM och tidigare nederlagstippade Peru nu går in som storfavoriter i en rak duell med Nya Zeeland om den sista VM-platsen.

”Visste vad det stod”

Efteråt medger Falcao att han hade information om resultaten i de parallella VM-kvalmatcherna.

– Vi visste vad det stod där och det försökte jag förmedla till alla spelare på planen. Men Peru gav oss en match, de kämpade hårt i alla 90 minuter, säger han enligt internationella medier.

Peru-mittfältaren Nolberto Solano viftar ifrån sig anklagelser om att lagen skulle ha ingått i en pakt.

– Vi ville vinna och Colombia ville vinna. Men i slutändan visste vi vad som skulle krävas och då ser man till att lugna ner spelet och sluta ta risker. Men att det skulle vara en pakt? Det är bara andras spekulationer, säger han.