Äntligen - glassen som inte smälter

avClara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Pinnglass med jordgubbssmak

Har du också tröttnat på att pinnglassen smälter och kladdar?

Den nya japanska uppfinningen är lösningen på problemet.

Med antioxidanten polyfenol från jordgubbar tillverkas glass som inte smälter.

Kanazawa ice är det senaste på den japanska marknaden. Glassen tillverkas i staden med samma namn, Kanazawa, och marknadsförs där som osmältbar glass, rapporterar The Asahi Shimbun.

Kladdfri glass

Enligt tidningen kan glassen vara i solen i fem minuter utan att konsistensen förändras. Hemligheten bakom den kladdfria glassen är ämnet polyfenol som förekommer naturligt i jordgubbar.

– Flytande polyfenol har egenskaper som gör det svårt för vatten och olja att separera. Så en pinnglass som innehåller det kommer kunna behålla krämens originalform under längre tid än vanligt och bli svår att smälta, säger forskaren Tomihisa Ota som ligger bakom glassarna, till the Asahi Shimbun.

Ville hjälpa jordgubbsodlare

Det var efter jordbävningen och tsunamin 2011 som uppfinningen upptäcktes av en ren slump. Japanska jordgubbsodlare drabbades hårt av naturkatastrofen och jordgubbarna höll inte längre tillräckligt god kvalitet för att säljas i matbutikerna.

Tomihisa Ota ville hjälpa bönderna och började extrahera polyfenol från bären som skulle användas till en ny typ av bakverk. En av bagarna som använde sig av ämnet rapporterade att grädden stelnar omedelbart vid kontakt med ämnet, och det var så den kladdfria glassen kom till.

Enligt företaget som tillverkar glassen kan inte ens en hårtork få glassen ett smälta, vilket är en sanning med modifikation - i själva verket tinar glassen så småningom, men behåller sin ursprungliga form utan att droppa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Glass