Donald Trump – USA:s nye president

Trump ska hålla tal om islam under Mellanöstern-besöket

avEbba Thornéus

Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Ska hålla ”inspirerande tal om islam”.

WASHINGTON. På fredag påbörjar president Trump sin Mellanöstern–resa.

Första stoppet blir Saudiarabien där Trump ska hålla ett ”inspirerande tal om islam” inför ett 50-tal muslimska ledare.

Trump har tidigare kritiserats för att ha en anti-muslimsk retorik.

På fredag påbörjar Donald Trump sin första utlandsresa som president.

Första stoppet blir Saudiarabien för vidareresa till Israel och Vatikanen.

Trump har tidigare beskrivit resan som ett försök att bygga samarbete mellan muslimer, kristna och judar mot terrorism.

– Vår uppgift är inte att diktera hur andra ska leva utan att bygga en koalition mellan vänner och partner som delar målet att bekämpa terrorism och bringa säkerhet, möjligheter och stabilitet till det krigshärjade Mellanöstern, har Trump tidigare sagt enligt Reuters.

Besöket i Saudiarabien kommer dock också att inkludera diskussioner kring försäljningen av vapen till landet för 100 miljarder dollar.

Ska hålla inspirerande tal om islam

Under sitt besök i Saudiarabien kommer Trump även att hålla ett ”inspirerande tal om islam” inför en grupp om 50 muslimska ledare.

– Presidenten kommer att hålla ett inspirerande och direkt tal om behovet av att konfrontera radikal ideologi och presidentens hopp om att en fredlig syn på islam ska dominera över hela världen, förklarade USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster på en pressträff på tisdagen.

– Talet är tänkt att förena den muslimska världen gentemot fiender som hotar hela civilisationen och för att visa USA:s engagemang för våra muslimska partners, avslutade McMaster pressträffen.

Kritiserats för anti-muslimsk retorik

Donald Trump har tidigare, framförallt i samband med det kontroversiella inreseförbudet fått stark kritik för att ägna sig åt en anti-muslimsk retorik.

Detta då han bland annat föreslagit att alla muslimer skulle förbjudas att komma in i USA och tidigare felaktigt hävdat att han sett muslimer applådera och jubla vid terrorattacken den 11 september 2001, uppger Independent.

I en intervju från förra året ska Trump ha påstått att ”Jag tror att islam hatar oss” samtidigt som han sagt ”Jag älskar muslimerna, jag tycker att de är fantastiska människor”, uppger CBS som listat Trumps uttalanden.

Avslutningsvis kommer presidenten närvara vid ett Natomöte i Bryssel den 25 maj samt G7-mötet på Sicilien den 26 maj.