Här är sommarens stora vägarbeten

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sommarens vägarbeten är inga undantag.

Här kommer de påverka trafiken allra mest:

– Kan man undvika att köra klockan elva så blir det lättare, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket planerar stora vägarbeten över hela landet.
Foto: Johner
Trafikverket planerar stora vägarbeten över hela landet.

I sommar är det precis som varje år, högsäsong för vägarbeten. Trafikverket har inplanerade insatser från Gällivare i norr till Malmö i söder.

– Det är olika sorters vägarbeten. Det handlar om väldigt mycket beläggningsarbeten efter vintern. Vi behöver reparera beläggningen efter dubbdäcken och tung trafik kört på vägarna. Temperaturskillnaderna har också gjort att vägarna slitits, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Storsatsningar i storstäderna

Det är framför allt i storstäderna som det är mer vägarbeten inplanerade än vanligt. Trafikverket storsatsar i Göteborg med både underhållsjobb och nyproduktion.

– Det är både inne i stan och västralänkenarbetena för att förbättra förbindelsen över Göta älv från bägge sidor.

Trafiken ökar allra mest i storstäderna och det sliter på vägbanorna. Trafikverket kommer även göra insatser på Essingeleden som går genom Stockholm.

– Den är otroligt tufft belastad.

Det här kommer såklart påverka sommarresenärerna en hel del. Förutom storstädernas vägarbeten kommer även norrlandstrafiken få sig en törn.

– Vi kommer ha ett flertal arbeten från Högakustenbron och upp mot Umeå. I och med att det är så lång sträcka kan det påverka under en längre period.

”Undvik att köra just då”

Ska man åka långt rekommenderar Bengt Olsson resenärerna att planera sin färdsträcka i god tid. På Trafikverkets hemsida kan man läsa mer om vägarbetena som råder just nu och vilka som startar inom fem dagar.

– Så har man möjlighet att planera om man ska ta alternativa vägar.

Och undvik semesterns rusningstid.

– Sommartid peakar det kring elva. Kan man undvika att köra just då, gör det, antingen tidigare eller senaste än man brukar så blir det lättare.

I övrigt tror Olsson att man gör det bäst i att ha is i magen och visa hänsyn till vägarbetarna. De flesta trafikarbeten stör bara tidschemat med ett par minuter.

– Men ska man åka långt, ta med dricka och fika så man kan stanna och rasta. Och som vanligt, håll avstånd och visa dina medtrafikanter vad du har tänkt göra, va tydlig. Så undviker man väldigt mycket trafikincidenter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL