Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

”Vi måste hjälpas åt bättre i trafiken”

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Han utsågs till Årets Livräddare 2016.

Nu vill han lära svenska folket att visa mer hänsyn och förebygga olyckor.

– Människor skulle behöva ta fram lite mer av sina hjärtan i trafiken, ha mer fokus och hjälpas åt bättre, säger Nicklas Jansson.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

1 av 3 | Foto: Elvira Pihl, Pontus Stenberg
Nicklas Jansson grep in vid olyckan på E4:an utanför Nyköping sommaren 2016.

Kranbilsföraren Nicklas Jansson, 27, utsågs till Årets Livräddare på Svenska Hjältargalan 2016. Därefter har utmärkelserna rullat in. Alla vill hylla honom för hans insats då han räddade livet på lastbilschauffören Bengt Elgander som satt fast i en förarhytt med lastbil och släp hängande ned för en bro. Nicklas tog ett djupt andetag, släckte branden i Bengts lastbil och krokade fast den så att den inte skulle ramla ner.

Nu har Nicklas börjat föreläsa om sina erfarenheter. Han har bland annat besökt transportgymnasier, pratat inför hundratals personer i åkerinäringen och andra som är intresserade. Allt för att kunna påverka svenskarna att bli bättre förare.

– Det är många som blir berörda, och det skapar mycket tankar och diskussion. Alla har fått saker att relatera kring i sin egen vardag, säger Nicklas.

Han ger konkreta tips kring hur man ska tänka när man blir stressad under pressade situationer.

Hur tycker du att folk beter sig i trafiken?

– Jag tycker att folk beter sig som svin i trafiken. Folk är självupptagna och har bara bråttom fram, säger han.

Varit med om 20 olyckor

Alla undrar de hur Nicklas kunde agera så iskallt som han gjorde vid olyckan på E4:an utanför Nyköping.

Nicklas stora hobby är fallskärmshoppning – och därifrån har han fått många handfasta tips för att hålla stressnivån nere. Dessutom har han varit på plats vid minst 20 allvarliga trafikolyckor.

Han får ofta frågan: Är det verkligen så illa att ingen hjälper till vid olyckor?

– Ja, så är det tyvärr. De flesta gör ingenting. Jag tror att folk blir stressade och rädda för att göra fel, och då blir man handlingsförlamad.

Glöm inte din egen säkerhet

Vilka är dina bästa råd om man är på plats vid en olycka? 

– Att stanna ser jag som en självklarhet. Ta några djupa andetag för att lugna dig själv. Fokusera på: Nu gör jag allt jag kan. Tänk på din egen säkerhet och varna andra bilister! Ta reda på vilka som är inblandade och deras skadeläge, och larma.

SOS personal kan ge dig goda råd direkt i luren om HLR och annat som behöver göras.

Han påpekar också att fast många är framme vid de skadade är det inte säkert att de har läget under kontroll. 

– Det är aldrig fel att gå fram och fråga: Vad kan jag hjälpa till med?

Nicklas 3 råd: Så blir du en bättre trafikant

1. Var uppmärksam och fokuserad när du kör. En olycka sker verkligen när man minst anar det. Håll inte på med telefon, det är livsfarligt. Man kan tro att man klarar av det, men man har för många bollar l luften och tappar kollen.

2. Visa hänsyn mot oskyddade på vägen: Till exempel vägarbetare, olyckspersonal, någon som fått haveri på sin bil. Skapa ett ordentligt avstånd och kör långsamt förbi. DÅ minskar man risken avsevärt för att en olycka ska ske. Nästa gång kanske det är du som står där – och då inser du att det inte är så kul när bilar swishar förbi.

3. Trafiken bygger på ett samspel – men det är tyvärr alldeles för dåligt i dag. Det är för mycket jag-tänk i trafiken. Man bryr sig inte om andra utan ska bara själv fram till varje pris. 

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.