Foto: Matilda Lindeblad/Johnér
Det finns flera olika sätt att tillaga aioli på.

Tre sorters aioli - här är recepten

Bli först med att rösta!

Aioli till fisk, potatis eller bara på en bit bröd. Vem älskar inte den vitlökiga såsen från medelhavet? Här är recepten som passar den vanlige, den syrlige och den som gillar lite mer kryddning.

Aioli heter såsen som är så populär runt medelhavet. På katalanska betyder namnet bokstavligen vitlök och olja, vilket är såsens grundingredienser.

Tre sorters aioli

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Klassisk aioli

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 äggulor
  • 1.5 dl rapsolja
  • 1.5 dl olivolja
  • vitlök, efter smak
  • salt, efter smak
  • Chiliaioli

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 äggulor
  • 1.5 dl rapsolja
  • 1.5 dl olivolja
  • vitlök, efter smak
  • salt, efter smak
  • 1 chilifrukt
  • citronsaft, efter smak
  • chilisås, efter smak
  • Limeaioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk flingsalt

Gör så här

avJennifer Berg Eidebo

Mat du ska undvika på natten - ät detta istället 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept